Ympäristö

Lampaat nitistävät haitallista ja nopeasti leviävää jättipalsamia tehokkaasti – Jyväskylässä on saatu hyviä kokemuksia nelijalkaisista torjujista

Jättipalsami on haitallinen ja nopeasti leviävä vieraslaji. Vieraslajien hävittämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Touho Häkkinen
Lampaat ovat tehokkaita apulaisia jättipalsamin torjunnassa.

Jo kolmatta kesää Jyväskylän Vehkalammella laiduntavat lampaat hävittävät jättipalsamia syömällä sen suihinsa.

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka itää siemenestä keväällä ja kuihtuu ensimmäisten yöpakkasten myötä syksyllä. Vain siemenet talvehtivat. Siemenet eivät ole kovin pitkäikäisiä, joten toiveissa on, että jo muutaman kesäkauden huolellisella torjunnalla jättipalsamit saadaan häviämään.

Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, jonka ihmiset ovat tuoneet ensin omiin puutarhoihinsa. Jättipalsami on levinnyt lähiluontoon ja asutuksen reunamille puutarhoista siemeniä sinkauttamalla tai metsään kannettujen puutarhajätteiden mukana. Kasvi kasvaa nopeasti tiheiksi ja korkeiksi kasvustoiksi, joiden alta luonnonvaraiset kasvit häviävät pois. Myöskään suurin osa pölyttäjistä ei hyödy jättipalsamista, sillä ne eivät pääse kunnolla sisälle sen kukintoihin.

Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo on tyytyväinen kahden viime kesän aikana saatuihin tuloksiin lampaiden käytöstä jättipalsamin torjunnassa.

”Ensimmäisen kesän aikana lampaat ehtivät syödä jättipalsamit ennen siementen kypsymistä ja ensimmäiset yöpakkaset palelluttivat nekin harvat laidunkauden jälkeen kasvaneet jättipalsamit, joita laitumilla vielä oli”.

Toisena kesänä laidunnuskautta jouduttiin hieman pidentämään, että kaikki taimikot saatiin kitkettyä.

Hankalimpia kitkettäviä ovat minikokoiset jättipalsamit. Ne jäävät lampailta syömättä, koska niitä on vaikea havaita muun kasvillisuuden seasta tai ne ovat niin lyhyitä, että lampaiden hampaat eivät ylety niihin.

Joka paikkaan lampaat eivät vieraslajien kitkijöiksi sovi. Alueen on oltava tarpeeksi iso ja lauman sopivan kokoinen, jotta lampaat viihtyvät. Lisäksi juomavesihuollon järjestäminen ja muut käytännön asiat rajoittavat sopivan laitumen valintaa.

Vieraslajien hävittämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, joten maanomistus on hyvä tarkistaa ennen töihin ryhtymistä. Vieraslajien käytännön työhön voi osallistua Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimissa vieraslajitalkoissa.

Lue lisää

Kultakalakin on haitallinen vieraslaji – voi paisua luonnonvedessä parikiloiseksi vonkaleeksi ja tuhota alkuperäislajeja

Yle uutiset: Lampaat käyvät jättipalsamia vastaan Hämeenlinnassa – porottava aurinko ja iso aitaus kampittavat lampaiden urakkaa

Vieraslajeista vesistöissä ilmoitettava ely-keskukselle – havaintoja toivotaan erityisesti isosorsimosta, hyytelösammaleläimestä ja kanadanvesirutosta

Kiusaako kurtturuusu? Vieraslajin kasvupaikan voi ilmoittaa helposti kännykällä