Ympäristö

Sinilevähavaintojen määrä lisääntynyt järvillä – merellä tilanne on rauhallinen

Vieno-myrsky on viilentänyt meriveden lämpötilaa. Sateet ja tuulinen sää saivat myös sisävedet viilenemään.
Juho Leskinen
Tyynellä ilmalla sinilevä muodostaa veteen vihertäviä tai kellertäviä lauttoja.

Järvillä on tehty edellisviikkoa enemmän sinilevähavaintoja. Havaintojen määrä on ajankohdalle tyypillinen, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Vähäisiä havaintoja on tehty enimmäkseen Pirkanmaalla ja Kainuussa.

Sateinen ja tuulinen sää on saanut järvien pintavedet viilenemään. Riski sinilevien pintaesiintymille kasvaa, jos sää lämpenee.

Suomen avomerialueiden pintakerroksessa ei ole havaittu sinilevää. Sen sijaan Itämeren pääaltaalla esiintymiä on jo kehittymässä.

Alkuviikon Vieno-myrskyn jälkeen meriveden lämpötila laski, kun lämmin pintavesi sekoittui viileämmän vesimassan kanssa.

”Sinilevätilanne Suomen merialueilla on hyvin rauhallinen ja alkukesälle tyypillinen. Runsainta sinilevien esiintyminen on tavallisesti vasta juhannuksen jälkeen sekä heinä–elokuussa", sanoo Syken tutkija Heidi Hällfors.

"Mikäli lämpimät säät saavat jatkoa, kuten nyt näyttäisi tapahtuvan, sinileväkukinnat voivat kehittyä nopeammin”, Hällfors arvioi.

Sinilevien tuottamat yhdisteet voivat aiheuttaa uimarille oireita. Siksi sinilevää sisältävään veteen tulisi aina suhtautua varauksella, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa.

Etenkin pienet lapset ja lemmikit on syytä pitää poissa sinilevää sisältävästä vedestä. Leväistä vettä ei pidä myöskään käyttää löyly- tai pesuvetenä eikä syötävien kasvien kasteluun.

Sinilevä erottuu vedessä vihreinä tai kellertävinä hippusina. Rannoilla voi myös näkyä kapeita leväraitoja.

Tyynellä ilmalla runsas määrä sinilevää muodostaa vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, jotka kasaantuvat rantaveteen.

Vedessä ajelehtivan sinilevän voi tunnistaa tökkäämällä sitä tikulla. Jos levämassa hajoaa hiukkasiksi, kyseessä on sinilevä. Jos levä jää tikkuun, se on jotain muuta kuin sinilevää.

Omia sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Syken ylläpitämään Järvi-meriwikiin. Myös sinilevän puuttumisesta tehdyt havainnot ovat tärkeitä.

Lue lisää

Sinilevää tavanomaista vähemmän, järvillä voi esiintyä ruostesienen itiöitä

Syke: Sinilevähavainnot lisääntyneet viime viikosta

Sinilevätilanne on rauhoittunut – levää voi olla sekoittuneena vesimassaan

Merellä runsaasti sinilevää – Perämeren rannikolla havaintoja on tehty poikkeuksellisen paljon