Ympäristö

Meteorologin mukaan Kanadan polttava helle voi osua Suomeenkin – jos Suomessa tapahtuisi samanlainen lämpöennätyshyppy kuin Kanadassa, voisi jopa 40 astetta mennä rikki

Jos päästöt vielä entisestään kasvavat, niin yhdessä pahimmista päästöskenaarioista kuluneen vuosisadan loppupuolella kesät lämpenevät Suomessa 4,5 asteella.
Silja-Riikka Seppälä
Sää jatkuu helteisenä myös sunnuntaina ja 30 astetta voidaan ylittää laajalti.

Taakse jäänyt kesäkuu murskasi useita lämpöennätyksiä Suomessa. Lähes 50 asteen helle on korventanut myös Kanadaa, mutta ihan sikäläisiin lämpötiloihin ei Suomessa nousta, sanoo meteorologi.

Suomen kesäkuu oli mittaushistoriansa kuumin ja hellepäiviä oli peräti 25 kappaletta. Kuukauden lämpöennätystä lähenneltiin, mutta ei aivan rikottu.

Kanadan lounaisosassa sijaitsevassa Lyttonissa on raportoitu erityisen korkeita lämpötiloja. Maan kaikkien aikojen lämpöennätys rikottiin kolmena päivänä peräkkäin, kun lämpötila kohosi 49,6 asteeseen. Aikaisempi ennätys, tasan 45 astetta, on vuodelta 1937.

Suomen lämpöennätys on heinäkuulta 2010, jolloin Liperissä mitattiin 37,2 astetta. Jos Suomessa tapahtuisi samanlainen lähes viiden asteen lämpöennätyshyppy, voisi jopa 40 astetta mennä rikki.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa, että edellytyksiä 40 asteen rikkoutumiseen Suomessa on.

"Perustan sen siihen, mitä Kanadassa lämpömittari on näyttänyt", Mäntykannas sanoo STT:lle.

Samanlainen lämpöaalto voisi osua hänen mukaansa Eurooppaankin, mutta Kanadan helteisiin ovat vaikuttaneet myös muut olosuhteet. Kanadan ennätyshelteet on mitattu vuoristoisella alueella laaksossa.

"Tiettävästi modernin mittaushistorian aikana näin korkeilla leveysasteilla ei ole mitattu näin korkeita lukemia. Euroopankin lämpöennätys kalpenee Kanadalle, sillä Ateenassa mitattu 48 astetta on paljon etelämpänä."

Jos Suomessa ylitettäisiin 40 asteen raja, kyse olisi Mäntykannaksen mukaan jostain yksittäisestä havaintoasemasta.

"Se vaatisi niin harvinaisen sääasetelman, että sellaisia ei ihan kovin monta meidän elinikämme aikana ole odotettavissa."

Ilmaston lämpeneminen lisää helteiden todennäköisyyttä ja kestoa korkeilla leveysasteilla.

Vaikka Pariisin ilmastosopimuksen mukaisiin päästötavoitteisiin yllettäisiin ja maailmanlaajuinen lämpötilan nousu saataisiin rajattua 1,5 asteeseen, Suomen kesät voisivat lämmetä vielä noin 2,2–2,3 astetta vuosisadan loppua kohden mentäessä, meteorologi kirjoittaa.

"Jos modernia ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei olisi, niin en usko, että näin korkeisiin lukemiin oltaisiin Kanadassakaan päästy", Mäntykannas sanoo.

Jos päästöt vielä entisestään kasvaisivat, niin yhdessä pahimmista päästöskenaarioista kuluneen vuosisadan loppupuolella kesät lämpenevät Suomessa 4,5 asteella.

Lue lisää

Katso tästä, miten ilmastonmuutos jyllää maakunnassasi ja miten siihen aiotaan sopeutua – alkutuotannolle luvassa ongelmia, mutta myös mahdollisia etuja

Yle uutiset: Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaisnuoret vaativat ilmastonmuutoksen hillitsemistä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Uusi ilmastoraportti: Lumi ja pakkaset harvinaistuvat Etelä-Suomessa, sateet ja helteet lisääntyvät koko maassa – "Lämpöaallot ovat kohtalokkaampia kaupungeissa kuin maaseudulla"

Euroopan komission puheenjohtaja: "Tärkein tehtävämme on nopeuttaa rokottamista maailmanlaajuisesti"