Ympäristö

Sinilevätilanne on rauhoittunut – levää voi olla sekoittuneena vesimassaan

Viime sunnuntain Riikka-rajuilma viilensi säätä ja sekoitti vesimassaa. Levähavaintoja on tehty huomattavasti viime viikkoa vähemmän.
Jarno Mela
Sinilevä erottuu vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina.

Järvien sinilevähavainnot ovat puolittuneet viime viikosta, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Sinilevää voi kuitenkin olla sekoittuneena vesimassaan viime sunnuntaina riehuneen Riikka-rajuilman jäljiltä.

Erittäin runsaita sinilevähavaintoja ei ole lainkaan ja runsaita havaintojakin tehtiin vain kaksi. Hieman sinilevää havaittiin 26 virallisella havaintopaikalla.

“Järvillä sinilevää ja pintakukintoja tavataan tavallisesti eniten heinäkuussa ja elokuun alkuviikkoina. Esiintyminen painottuu runsasravinteisiin järviin”, kertoo Syken korkeakouluharjoittelija Jere Laine.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat noin asteen pitkäaikaista keskiarvoa kylmempiä.

Selkämeren ulappa-alueella viikkoja vellonut levälautta on sekoittunut veteen. Suomenlahdella ja Saaristomerellä on paikoitellen veteen sekoittunutta levää, mutta suuria pintalauttoja ei ole havaittu.

Myös Itämeren rannikkoalueella sinilevätilanne on rauhoittunut. Levähavaintoja on ilmoitettu huomattavasti viime viikkoa vähemmän ja lähes kaikki havainnot koskevat vähäistä sinilevämäärää.

Meriveden pintalämpötilat ovat laskeneet merkittävästi. Lämpötila vaihtelee enimmäkseen 14–19 asteen välillä, mutta Porin Kaijakarin seudulla lämpötila on pudonnut 10 asteeseen.

Sinilevähavainnoista voi edelleen ilmoittaa Syken ylläpitämään Järvi-meriwikiin. Levähavaintojen lisäksi myös havainnot sinilevän puuttumisesta ovat tärkeitä.

Uimarannoilla sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit. Uimarannalla esiintyvästä sinilevästä kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Sinilevä erottuu vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina. Runsas määrä sinilevää voi muodostaa levälauttoja ja kasautua rantaan.

Lue lisää

Syke: Sinilevähavainnot lisääntyneet viime viikosta

Merellä runsaasti sinilevää – Perämeren rannikolla havaintoja on tehty poikkeuksellisen paljon

Jopa elinvoimaiset sammalet ovat vaarassa hävitä paikallisesti – "Se on merkki elinympäristöjen muuttumisesta"

Sinilevähavainnot runsastuneet – tiedätkö, millaisia oireita sinilevä aiheuttaa?