Ympäristö

Oletko riskiryhmäläinen? Silloin yli 20-asteisessa merivedessä uimista suositellaan välttämään bakteerin takia – myös eläimille Itämeri voi olla riski

Hellekesän jäljiltä meriveden lämpötila on niin korkea, että se takaa suotuisat olosuhteet haitalliselle vibrio-suvun bakteereille.
Roni Rekomaa
Vibrio-bakteerit kukoistavat vähäsuolaisessa ja lämpimässä meressä. Turun keskussairaalassa oli heinäkuussa potilaita, jotka olivat saaneet bakteerin takia vakavan yleisinfektion.

Pitkien hellejaksojen mukana Suomen rannikoille on saapunut aiemmin harvinainen riesa.

Kyse on vibrio-suvun bakteerien aiheuttamasta infektio­riskistä. Vibrioiden lukumäärä kasvaa haitallisen suureksi rannikkovesissä, kun meriveden pintalämpötila nousee yli 20-asteiseksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Tarja Pitkänen.

Tällä hetkellä merivesissä uimista ei vibrioiden takia suositella lainkaan sellaisille henkilöille, joiden vastustuskyky on alentunut.

Vibrio-suvun bakteerit voivat pahimmillaan aiheuttaa harvinaisia, mutta vakavia yleisinfektioita.

Bakteeri voi päästä kehoon esimerkiksi ihossa olevien haavaumien kautta.

Bakteerin aiheuttamista vakavista yleisinfektiotapauksista raportoitiin heinäkuussa Turun keskussairaalasta. Tapaukset on yhdistetty meressä uimiseen.

”Riskiryhmiin kuuluvien on parempi löytää uimapaikka muualta kuin rannikkovesistä, kunnes merivedet taas viilenevät”, Pitkänen suosittelee.

Uiminen on riskittömintä paikoissa, joissa vesi vaihtuu ja on alle 20-asteista.

Vibrio-bakteerit ovat meren omia bakteereita, eikä niiden ilmaantuminen johdu esimerkiksi meren saastumisesta.

Vibrioita ja niiden aiheuttamia tulehduksia, vibriooseja, on tavattu myös hellekesinä 2014 ja 2018.

”Meidän leveysasteilla tämä on uusi uhka. Aiempina vuosina Itämeressä ei ole ollut näin lämmintä”, Pitkänen toteaa.

Suolapitoisuus on Itämeressä monia muita meriä alhaisempi, mikä takaa hellekesinä yhdessä korkean lämpötilan kanssa bakteerille erityisen suotuisat olot, Pitkänen selventää. Makeissa vesissä vibrio ei kuitenkaan viihdy.

Tähän asti ihmiset ovat aika vapaasti voineet uida rannikkovesissä, mutta tulevina vuosina suositukset uimisen rajoittamisesta voivat yleistyä.

Myös esimerkiksi hevosille ja koirille altistusta voi tulla, jos niillä on ihossaan haavoja.

Jos on huono tuuri ja sattuu saamaan uidessa lääkärihoitoa vaativan haavan, kannattaa hoitavalle lääkärille mainita olleensa uimassa meressä.

”Lääkärin on hyvä tietää, että haavaan on voinut päästä meriveden sisältämiä haitallisia bakteereja.”

Lue lisää

Ravinnepäästöt ovat yhteinen ongelma

Itämeren rauhallisen sinilevätilanteen syy on mysteeri

”Pisarassa vettä on action-leffa menossa koko ajan" – litrassa Itämeren vettä on noin miljardi bakteeria

Kuten metsä, myös meri muuttuu vuodenaikojen mukana – pikkiriikkiset planktonit antavat viitteitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista