Ympäristö

Sinilevää tavanomaista vähemmän, järvillä voi esiintyä ruostesienen itiöitä

Tavallisesti sinilevää esiintyy eniten elokuussa.
Kari Salonen
Sinilevätilanne on rauhallinen sekä järvillä että merellä.

Järvillä on havaittu hieman sinilevää 23 havaintopaikalla ja runsaasti sinilevää seitsemällä paikalla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Erittäin runsaita havaintoja ei ole tehty.

Järvien pintalämpötilat ovat hieman pitkän aikavälin keskiarvoa kylmempiä. Maan etelä- ja keskiosissa pintavesien lämpötila vaihtelee 17–19 asteen välillä, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella 14–16 asteen välillä ja Lapissa 10–14 asteen välillä.

Loppukesästä järvillä voi esiintyä ruostesienten itiöiden massaesiintymiä. Ne erottuvat vedessä ruskeina, kellertävinä tai ruosteenpunaisina lauttoina.

Kuusen suopursuruosteen itiöitä esiintyy eniten heinäkuun lopulta elokuulle, tyypillisesti etenkin idässä ja pohjoisessa, mutta paikoitellen lähes koko Suomessa kuusen ja suopursun levinneisyysalueella.

Ruostesienten itiöt ovat terveydelle vaarattomia. Ne saattavat aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.

Rannikolla sinilevähavaintoja on huomattavasti ajankohdan keskiarvoa vähemmän. Rannikolla on tapahtunut kumpuamista, jossa alempi kylmä vesimassa nousee pintaan. Kumpuaminen heikentää sinileväkukintoja.

Sinilevää esiintyy Saaristomerellä ja Selkämeren eteläisellä rannikolla. Suomenlahden rannikolla levä vaikuttaa sekoittuneen veteen lähes kokonaan. Perämeren, Merenkurkun ja Selkämeren rannikoilla ei ole havaittu sinilevää.

Avomerellä sinilevätilanne on rauhallinen. Selkämeren lautta on enimmäkseen sekoittuneena veteen, mutta tyynissä olosuhteissa osia siitä voi vielä nousta pintaan.

Ahvenanmerelle on tuulien ja merivirtausten mukana kasautunut paikoin runsaasti pintalevää.

Suomenlahden suulla sinileväkukinta jatkuu ja on hieman vahvistunut viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna. Varsinaista pintakukintaa ei kuitenkaan ole viime aikoina havaittu Suomen merialueilla.

Meriveden lämpötilat ovat Perämerellä 16–17 astetta, Selkämerellä 13–17 astetta, Saaristomerellä 18–19 astetta ja Suomenlahdella 12–16 astetta. Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä on viikonloppuna luvassa voimakasta tuulta, mutta muualla sää on tyyni.

Lue lisää

FSC-sertifioinnin perusta on laho

Järvillä sinileväkukintoja keskimääräistä kesää vähemmän

Itämeren rauhallisen sinilevätilanteen syy on mysteeri

Sinilevää havaittu keskimääräistä vähemmän