Ympäristö

Marraskuun ilmastokokouksen onnistuminen vaatii kaikkien sopimusmaiden läsnäoloa – isäntämaa Iso-Britannia rokottaa kehitysmaiden edustajia ja toivoo hiilenpolton alasajoa

Suurilta saastuttajamailta odotetaan, että ne marraskuun ilmastokokouksen lähestyessä tiukentavat päästötavoitteitaan.
Sanne Katainen
Marjo Nummelin on ilmastokokouksessa Suomen pääneuvottelija.

Viime vuonna koronapandemia pakotti siirtämään kansainvälisen ilmastokokouksen tälle vuodelle. Siten ilmastokokousten välinen tauko on venynyt kahteen vuoteen. Ilmaston kuumeneminen ei kuitenkaan pandemioita väistele, vaan etenee junan lailla, joten päätöksillä on kiire.

Nyt 31.10.–12.11. Skotlannin Glasgowssa pidettävää COP26-kokousta järjestellään täyttä häkää. Kokouksen onnistumisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että kaikkien sopimusmaiden edustajat ovat neuvotteluissa fyysisesti läsnä. Etäyhteyksillä valtioiden välisiä päätöksiä ei voida toistaiseksi tehdä.

Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin ympäristöministeriöstä kertoo, että isäntämaa Iso-Britannia tarjoaa kehitysmaiden edustajille rokotuksia, jotta he pääsisivät paikalle. Maiden delegaatioiden kokoa ei ole toistaiseksi rajoitettu, mutta Nummelin arvelee, että kokoushuoneisiin päästetään aiempaa vähemmän porukkaa. Käytössä ovat toki muutkin turvajärjestelyt, kuten virustestaukset, tehostettu siivous, turvavälit ja maskit.

Monet oheistapahtumista järjestetään hybrideinä tai virtuaalisina.

"Ehdottomasti on tarkoitus, että päätöksiä päästään tekemään näillä järjestelyillä", Nummelin sanoo.

Hän kertoo, että Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneilta mailta on tullut vahvoja viestejä, että ne ovat valmiita tekemään oman osansa, jottei ilmasto lämpenisi yli 1,5 astetta. Monilta mailta odotetaan, että ne kokouksen lähestyessä tiukentavat päästötavoitteitaan.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson on viestinyt, että COP26 on kokous, jossa hiilenpoltto pyyhkäistään historiaan. Nummelinin mukaan jää nähtäväksi, saadaanko isoilta saastuttajamailta sitoumuksia hiilenkäytön lopettamiseksi tiettyyn ajankohtaan mennessä.

Marraskuussa Skotlannissa pitäisi sopia yksityiskohdista, miten maat raportoivat ilmastotoimistaan mahdollisimman läpinäkyvästi.

Työnsarkaa riittää myös kehittyville maille suunnatun ilmastorahoituksen määrässä ja ennakoitavuudessa. Lisäksi markkinamekanismien säännöt pitäisi saada valmiiksi, jotta vältyttäisiin esimerkiksi päästövähennysten kaksoislaskennalta.

Lue myös:

"Kulutusvalinnat ovat jokaisen oma asia, kunhan tiedostaa niiden ympäristövaikutukset" – Ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin tekisi vihreistä valinnoista helpompia

Lue lisää

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos jatkuu ja siksi Suomen kannattaa pitää huolta omasta ruuantuotannosta – "Maailman ravinnontuotantokyky tulee häiriintymään"

"Kulutusvalinnat ovat jokaisen oma asia, kunhan tiedostaa niiden ympäristövaikutukset" – Ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin tekisi vihreistä valinnoista helpompia

Joe Biden ei kutsunut Suomea ilmastokokoukseensa – Tanska, Norja ja 38 muuta maata ovat mukana

Ihmiset ympäri maailman vaativat ilmasto-oikeudenmukaisuutta kansainvälisenä ilmastolakkopäivänä – "Ilmastokriisi ei saa jäädä unohduksiin koronan varjoon"