Ympäristö

HS Vieraskynä: Eläinten ja lintujen talviruokinta on lopetettava – luonnonvaraisten eläinten määrä on noussut luonnottoman suureksi

Lisääntynyt talviruokinta aiheuttaa esimerkiksi sen, että yhä useammat linnut jäävät talvehtimaan Suomeen, ja yhä harvemmat lähtevät vaaralliselle muuttomatkalle.
Kaarina Kytö
Lisäruokinnalla uhanalainen merikotka saatiin pelastettua. Nyt niitä on niin paljon, että se näkyy saaristolinnuston, erityisesti haahkojen määrän vähenemisenä.

"Lintujen, suurpetojen ja muiden eläinten talviruokinta on tehnyt paikallaan pysymisestä entistä kannattavampaa, kun eläimet saavat ruokaa syksyllä ja läpi talven", kirjoittaa luonnonsuojelupäällikkö Pekka Heikkilä Helsingin Sanomien Vieraskynäpalstalla (HS 27.8.).

Heikkilä työskentelee Metsähallituksen Rannikon luontopalvelut -yksikössä.

"Ruokinta myös aiheuttaa sen, että yhä useammat linnut jäävät talvehtimaan Suomeen, ja yhä harvemmat lähtevät vaaralliselle muuttomatkalle."

Ruokinnoissa voittajia ovat Heikkilän mukaan esimerkiksi varpuslinnut, merikotkat ja kauriit, joita on keväisin "luonnottoman paljon".

"Eläinten määrää ja paikallaan talvehtimista lisäävät yhä leudontuvat talvet", Heikkilä sanoo.

Ruokinnan hyötyjiin kuuluvat myös supikoirat. Ne koluavat keväällä maalintujen pesät.

Haaskaruokintojen avulla talvehtineiden merikotkien määrän nopea kasvaminen vaikuttaa saaristolinnustoon, erityisesti haahkan vähentymisenä.

Kauriiden määrä on ylittänyt sekä ekologisen että sosiaalisen kantokyvyn lounaassa ja saaristossa jo aikoja sitten, Heikkilä kirjoittaa.

Häviäjiä ovat Heikkilän mukaan muuttolinnut, joiden reviiri on keväällä jo vallattu, kun ne saapuvat pohjolaan.

Luontaisessa tilassa talvi rajoittaisi lintujen sekä nisäkkäiden kantoja ja levinneisyyttä, mutta nyt näin ei tapahdu.

Ratkaisuksi Heikkilä esittää luonnonvaraisten eläinten ruokinnan lopettamisen, mikä koskisi lähes kaikkea ruuan lisäämistä luontoon.

"Perusteltuja olisivat vain suunnitelmalliset uhanalaisen lajin ruokinnat ja kontrolloidut ruokinta-asemat", hän kirjoittaa.

Pekka Heikkilän kirjoitus Luonnonvaraisten eläinten ruokinta täytyy lopettaa – meillä on keväisin luonnottoman paljon varpuslintuja, merikotkia, kauriita, supikoiria

Lue lisää

HS-kysely: Olli Rehn olisi sopivin seuraavaksi presidentiksi

HS: Markku Ollikainen kohdistaisi päästöpäätökset rehuntuottajille

SEY: Luonnonvaraiset siilit ovat vähentyneet Suomessa – mikäli mielii auttaa niitä, nämä asiat pitäisi muistaa

Viljelijöiden kärsivällisyys alkaa loppua: ”Ei ole mitään järkeä yrittää leikata peurakantaa, kun ruokinnalla samaan aikaan vahvistetaan lisääntymiskykyä"