Ympäristö

"Nyt lapset ovat mulle jekun tehneet ja leikanneet hanskoista sormet" – tunnistaisitko sinä nämä lukijoiden kuvaamat hienot sienet?

Sienten ja puiden yhteistyö saa metsät kasvamaan ja puutarhan kukoistamaan.
Simo Seppälä, Kati Hannula, Maria Aaltonen, Marianne Gråbbil-Hakkola
Vasemmalta: 1. Simo Seppälä epäilee, että tässä kasvavat suuret valkoiset sienet ovat luumalikoita. Malikat voivat kasvaa pihoilla ja puistoissa hyvin suuriksi. 2. Punaiset ja pitkulaiset sienet Kati Hannulan kuvassa ovat todennäköisesti puistopökkösieniä. 3. Maria Aaltonen löysi siniorakasta, jota voidaan käyttää värjäyksessä. Alhaalla: 4. Marianne Gråbbil-Hakkola ihastui känsätuhkelon kauniin väriseen pintaan.

Sienisyksy on alkanut kuuman ja kuivan kesän jälkeen rytinällä. Runsaat sateet ovat saaneet tatit ja monet muut ruokasienet kuten orakkaat, limanuljaskat, lampaankäävät, kantarellit ja rouskut nousemaan.

Elokuu on viime päivinä ollut melko viileä ja sään luvataan kylmenevän tällä viikolla entisestään. Sienestäjälle kylmyydestä voi olla nyt hyötyä, sillä sienet säilyvät paremmin viileässä. Kostea ja lämmin sää suosii sienikärpäsiä ja sienet pehmenevät nopeasti.

Tuttujen ruokasienten lisäksi metsästä löytyy monia muita kiinnostavia lajeja. MT:n lukijat ovat bonganneet monia kiinnostavia sieniä.

"Löysimme luonnontuotealan opiskelija porukalla Muoniosta jänniä sinisiä sieniä. Opettaja sen tunnistikin siniorakkaaksi, jota Googlen mukaan käytetään Skotlannissa lankojen värjäämiseen", Maria Aaltonen Enontekiöltä kertoo.

"Liitteenä olevien kuvien yksilö näyttää olleen nälkäinen. Se on "syönyt" puolukan varpuja ja ilmeisesti myös perhosen, jonka siipi pilkistää sienen sisästä."

Kati Hannula löysi kiinnostavan sienen puutarhastaan.

"Muutama vuosi sitten käänsin hanhikin varret sivuun kitkeäkseni rikkaruohot, mutta alta paljastuikin punavalkoisia pötkylöitä. Ensimmäinen ajatus oli, että nyt lapset ovat mulle jekun tehneet ja leikanneet hanskoista sormet, mutta tarkemmin katsottuna nuo pätkät kasvoi maasta. Onttoja sormenvahvuisia pötköjä, joilla on pesusienimäinen rakenne."

"Toista kertaa ei moisia ole näkynyt, vaikka kuin koitan etsiskellä ja nimikin olisi mukava tietää."

Kuvan perusteella kyseessä voisi olla puistopökkösieni. Pökkösieniä on Suomesta löydetty vain kahta lajia, joista koiranpökkösieni on hyvin harvinainen.

Puistopökkösieni kuuluu kupusieniin, ja se kehittyy pienehköstä, pääskynmunan kokoisesta ”munasta”. Itiöemä halkaisee ulkosuojuksen ja kasvaa yli kymmensenttiseksi, hyvin pahanhajuiseksi pötköksi.

Luontoportin mukaan haju tuntuu kauas ja on usein ihmetelty, mikä raato pihalla haisee. Kärpäset levittävät sienen itiöitä ja ne tulevatkin nopeasti syömään limaisen itiömassan pois.

Laji on alun perin pohjoisamerikkalainen, mutta levisi Eurooppaan toisen maailmansodan aikana oletettavasti amerikkalaisten joukkojen mukana. Laji leviää herkästi kukkamullan ja kasvien juurakoiden välityksellä.

Simo Seppälä löysi Espoon Otaniemestä paljon suuria valkoisia sieniä. Hän epäilee lajia luumalikaksi, joka voikin kasvaa puistoissa ja pihoilla hyvin suureksi. Muita suuria malikkalajeja ovat jättimalikka ja isomalikka.

Osa malikoista soveltuu ruokasieniksi, mutta niitä voi olla vaikea erottaa lievästi myrkyllisistä malikoista. Luumalikka ei ole myrkyllinen, mutta huonon makunsa vuoksi se ei ole ruokasieni.

Marianne Gråbbil-Hakkola taas löysi känsätuhkeloita. Nimestään huolimatta sieni sopii paistinpannulle, vaikka mikään voimakas makuelämys se ei ole.

"Nämä sienet olivat tupsahtaneet meidän pihatielle lyhyessä ajassa. Huomasin ne postia hakiessani. Ihastuin tämän isomman sienen hiuksiin! Värikin on jotenkin harmooninen", Gråbbil-Hakkola kertoo.

Sieni kasvaa hyvin yleisenä yksittäin tai pieninä ryhminä metsissä, hakamailla, puistoissa ja pihoilla koko maassa, pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Se on helppo laji tunnistaa, joten sopii aloittelijankin sienikoriin.

Känsätuhkelot on syytä poimia nuorina, kun ne ovat sisältä vielä kiinteitä ja puhtaan valkoisia.

Vaikka moni hieno sieni ei ruokasieneksi sovellukaan, niillä on luonnossa tärkeä tehtävä. Eri lajien rihmastot toimivat yhteistyössä puiden juuristojen kanssa ja parantavat puiden veden ja ravinteiden saantia myös uuvuttavassa helteessä.

Monet sienilajit ovat lahottajia ja niillä on tärkeä tehtävä ravinteiden kierrättäjänä sekä metsässä että puutarhassa.

Lue lisää:

Tatti-reseptejä

Sieni-reseptejä

Sienikausi jatkuu vuoden ympäri – viljellyistä sienistä saa moniin ruokiin hyvää makua ja täyteläisyyttä

Kommentti: Säästin rahat ja jätin sienikuivurin ostamatta – pöytätuuletin löysi tänä syksynä uuden käyttötarkoituksen

Lue lisää

Tutkijaryhmä löysi 13 Suomelle uutta kääväkästä – Oulusta löytyi loukkokääpä, joka on vasta lajin toinen havainto koko maailmasta

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä käynnistää sieniviikot – tapahtumiin ja sieniretkille voi osallistua myös etäyhteyksin

Cap-suunnitelmaan lisää kunnianhimoa

Upeat sienet ovat täällä taas – ota kuva komeimmasta tai oudoimmasta ja lähetä se meille!