Ympäristö

YK: Luonnonkatastrofien määrä kasvanut räjähdysmäisesti – niissä on kuollut keskimäärin joka päivä 115 ihmistä

WMO: Sääkatastrofien määrä on viisinkertaistunut 50 vuodessa.
LEHTIKUVA / AFP
Sääkatastrofien määrä on viisinkertaistunut ajalla 1970-2019, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO. Kuva maastopalon sammutuksesta Kaliforniassa.

Säästä johtuvien luonnonkatastrofien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viimeksi kuluneen puolen vuosisadan aikana, ja kasvun odotetaan edelleen jatkuvan, varoitti YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO keskiviikkona raportissaan.

Järjestön mukaan katastrofien aiheuttamat aineelliset tuhot ovat niin ikään koko ajan kasvaneet, vaikka paremmat ennakkovaroitusjärjestelmät ovatkin vähentäneet kuolonuhrien määrää.

WMO:n mukaan sääkatastrofien määrä on viisinkertaistunut vuodesta 1970 vuoteen 2019 mennessä. Tuona aikana maailmassa oli yli 11 000 säästä johtuvaa katastrofia, joissa kuoli yli kaksi miljoonaa ihmistä. Aineellista vahinkoa syntyi yli 3,6 biljoonan dollarin edestä.

Jos tuhot jyvitetään päiväkohtaisiksi, se merkitsisi, että joka päivä olisi luonnonkatastrofeissa kuollut 115 ihmistä ja syntynyt 202 miljoonan dollarin edestä vahinkoa.

Lue myös:

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos jatkuu ja siksi Suomen kannattaa pitää huolta omasta ruuantuotannosta – "Maailman ravinnontuotantokyky tulee häiriintymään"

Lue lisää

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos jatkuu ja siksi Suomen kannattaa pitää huolta omasta ruuantuotannosta – "Maailman ravinnontuotantokyky tulee häiriintymään"

Tutkimus: Tuhotulvien todennäköisyys Euroopassa on jopa yhdeksänkertaistunut ilmastonmuutoksen vuoksi – esimakua saatiin heinäkuussa Saksasta ja Belgiasta

Norjan maanvyöry aiheutui todennäköisesti näistä syistä – savi on kuin korttitalo, joka voi pysyä pitkäänkin paikallaan, mutta sortua lopulta kertarysäyksellä

YK: Koronarajoitusten aiheuttamat päästövähennykset olivat vain pieni notkahdus – ilmakehässä olevien kasvihuonekaasujen määrä jatkaa kasvuaan