Ympäristö

Miksi perhoset lepattelevat kaupungeissa pitemmälle syksyyn kuin maaseudulla? – Tutkimus löysi kaksi syytä

Kaupungeissa on pitempi kasvukausi, joten perhoset kykenevät tuottamaan useita sukupolvia saman kesän aikana. Lisäksi valosaaste vaikuttaa päiväpituuden perusteella vuodenkiertonsa tunnistavien hyönteisten elämään.
Markku Vuorikari
Perhostutkimuksessa keskityttiin lanttuperhoseen ja ruutumittariin. Kuvassa niittyhopeatäplä.

Perhoset alkavat talvehtia kaupungeissa myöhemmin kuin maaseudulla. Lepatteluaikaa pidentää todennäköisesti se, että kaupunkiympäristö on lämmin ja sen myötä kasvukausi on siellä pidentynyt, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Kun kasvukausi pitenee, perhoset ja monet muut hyönteiset kykenevät sen aikana tuottamaan useita sukupolvia

Toisaalta kaupunkiympäristöjen voimakas valosaaste voi johtaa harhaan eliöitä, joille päivänpituus ilmaisee vuodenkierron, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Näistä syistä kaupunkiympäristöt voivat suosia uudenlaisten, elinkierron ajoittamiseen liittyvien sopeumien evoluutiota, Turun yliopiston tutkimustiedotteessa kerrotaan.

Perhostutkimuksessa keskityttiin lanttuperhoseen ja ruutumittariin. Tutkimusta tekivät Thomas Merckx, Matthew Nielsen ja kollegat Oulun, Tukholman ja Lundin ylipistoista sekä Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) ja Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tutkijat käyttivät pitkäaikaisaineistoja seurantaohjelmista sekä kansalaistieteeseen perustuvista havaintotietokannoista.

Pehoshavaintoja tehtiin Suomen ja Ruotsin kolmessa suurimmassa kaupungissa sekä maaseutuympäristöistä näiden jokaisen kuuden kaupungin ympäriltä.

Lue myös:

Viherkehnäkiitäjäinen ja 1 500 muuta lajia – Luonnonlaitumet ovat monimuotoisuuden aarreaitta

Lue lisää

Päiväperhosmäärät nousivat yli 50 prosenttia edelliskesästä – 2000-luvun huippuvuosiin on kuitenkin yhä matkaa

Ohrat on jo puitu ja kumina puolittain – hampun korjuu jää syksyyn

Hevosille heinät ennätysaikaisin – osa pääsi heinäntekoon jo ennen juhannusta

Nurmisäilörehuvuosi näyttää hyvältä – "Vain kaksi satoa voi riittää"