Ympäristö

Surullisia kohtaloja ja kuvia: Järjestöt vaativat lakitoimia kissojen kaltoinkohtelun estämiseksi

Joka vuosi Suomessa hylätään ainakin yli 20 000 kissaa.
Kuvakaappaus Suomen Kissakriisi
Eläinsuojeluyhdistykset ovat julkaisseet kuvia kaltoinkohdelluista ja hylätyistä kissoista, joita hoidetaan yhdistysten varoin.

Yhteensä 75 eläinsuojeluyhdistystä ja muuta toimijaa vaatii kansanedustajilta toimia Suomen kissakriisin ratkaisemiseksi. Kirjelmässä ehdotetaan lainsäädäntöä estämään kissojen hallitsematon lisääntyminen ja kaltoinkohtelu.

Vaatimuksen tukena on elokuussa eduskuntaan toimitettu kansalaisaloite, joka keräsi 57 000 allekirjoitusta. Sitä käsitellään eduskunnassa todennäköisesti keväällä eläinten hyvinvointilain uudistuksen yhteydessä.

Kirjelmän ja kansalaisaloitteen päätavoitteena on tehdä kissojen hallitsematon lisäännyttäminen lainvastaiseksi. Käytännössä vapaana ulkoilevat kissat pitäisi kastroida tai steriloida.

Lisäksi kaikille kissoille vaaditaan tunnistusmerkintää mikrosirulla ja rekisteröintiä.

Eläinsuojeluyhdistysten mukaan kissa on Suomen kaltoinkohdelluin lemmikkieläin. Joka vuosi Suomessa hylätään ainakin yli 20 000 kissaa.

Luonnossa elävien villiintyneiden kissojen määrää on mahdoton arvioida.

Tähän saakka hylättyjen ja huonokuntoisten kissojen auttamisesta ovat joutuneet kantamaan vastuun eläinsuojeluyhdistykset ja niiden vapaaehtoistoimijat. Yhden kissan hoitoon leikkauksineen ja mikrosiruineen kuluu keskimäärin 500 euroa yhdistyksen varoja.

Kansanedustajille lähetetyn kirjelmän yhteydessä on eläinsuojeluyhdistyksiltä kerättyä kuvamateriaalia Suomen kissakriisistä.

Lue myös:

Video: Suomen kissakriisi on karu ja kallis ongelma – painajaismaisesta "Stephen King" -kissapopulaatiosta selvisi vain yksi, kertoo kissoja loukuttanut vapaaehtoinen

Kaikki koirat täytyy rekisteröidä syksyllä uuden lain myötä – myös kissojen rekisteröintiä on toivottu kansalaisaloitteella

Lue lisää

Avohakkuiden kielto valtion mailla ei innosta eduskuntaa

Kaivostoiminnalle rajoituksia vaativa kansalaisaloite on etenemässä eduskuntaan: "Kaivostoiminnan pysyviä haitallisia ympäristövaikutuksia säädellään puutteellisesti"

Fossiilisten yhtiöiden mainonta kiellettävä lailla, vaatii eurooppalainen kansalaisaloite – "Fortum puhuu puhtaammasta maailmasta, mutta panostaa fossiilikaasuun”

Uutissuomalainen: Eduskunnassa halua kieltää eheytyshoidot