Ympäristö

Hanhien muutto etenee hitaasti – Suomessa on edelleen puolet arktisesta valkoposkihanhikannasta

Birdlife Suomen hanhitilanneraportissa arvioidaan, että Suomi tyhjenee suurista hanhiparvista ensi viikolla.
Jarkko Sirkiä
Hanhia on jälleen havaittu tuhansittain pelloilla eri puolilla maata. Nämä hanhet on kuvattu viime lauantaina Pohjois-Espoossa.

Kulunut viikko toi vain vähän uutta tietoa valkoposkihanhitilanteeseen, käy ilmi Birdlife Suomen hanhitilanneraportissa.

Ennustetta huonommissa lentosäissä muutto edistyi vain vähän.

Suomessa on edelleen noin puolet arktisesta valkoposkihanhikannasta. Vaikuttaa siltä, että määrät ovat pienentyneet sekä idässä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa, että Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Itä-Uudenmaan aukeilla.

Jakson suurin paikallisten hanhien määrä arvioitiin 9.10. Hollolan Sairakkalanjärvellä: 60 000 valkoposkihanhea. Jakson päivittäiset muuttajamäärät ovat olleet varsin pieniä, enimmillään muutamia tuhansia havainnointipaikkaa kohti. Suurin muuttajamäärä laskettiin 11.10. Karkkilan Pyhäjärvellä, noin 19 000 valkoposkihanhea.

Suomalaisen GPS-projektin valkoposkihanhet ovat myös hiukan siirtyneet lounaaseen. Keväällä asennetuista lähettimistä seitsemän hanhea on Saksassa, Ruotsissa ja Virossa, 16 Etelä-Suomessa ja enää viisi Itä-Suomessa. Noin 15 on edelleen mobiiliverkon ulkopuolella.

Hollantilaisprojektin GPS-hanhista vain kolme on enää pimennossa ja noin kymmenen on käynyt mobiiliverkon kantaman sisäpuolella, mutta nämä hanhet ovat edelleen Vienanmeren tienoilla. Kartassa näkyy länteen siirtyneiden 19 hanhen paikat, Suomessa on edelleen suurin osa näistä. Voidaan otaksua, että satojatuhansia valkoposkihanhia on edelleen Vienanmeren ja Novaja Zemljan välillä.

Alkanut viikko ei näytä muuttosäiden suhteen hyvältä, mutta syksyn edetessä linnut alkavat puskea talvialueita kohti vastatuuleenkin. Vienanmereltä Novaja Zemljalle asti on ollut viime päivinä enimmäkseen kohtalaista tai kovaa lounaistuulta, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen ennustaa.

”Torstain kuluessa lännestä saapuu voimakas matalapaine kovien etelä- ja länsituulien sekä sateen kera, mikä taas tulppaa muuton viikonloppuun asti. Vasta maanantaina matalapaine siirtyy kunnolla Suomen itäpuolelle, jolloin muutolle todella hyvä pohjoinen kylmänpurkaus näyttäisi alkavan ainakin pariksi päiväksi. Silloin viimeistään Suomi tyhjenee isoista hanhiparvista", Koistinen toteaa.

Jarkko Sirkiä
Birdlife Suomen hanhitilanneraportin mukaan on odotettavissa, että suuret hanhiparvet poistuvat Suomesta ensi viikolla.
Lue lisää

Valkoposkihanhia havaittu jopa 150 000–200 000 yöpymäjärvillä – katso video muuttoparvista Orimattilan Artjärvellä

Suomi pyrkii saamaan komissiolta apua valkoposkihanhien aiheuttamiin ongelmiin – ministeri Lepälle on tärkeää saada lintu metsästettäväksi lajiksi

Yle: Merisumu käänsi valkoposkihanhien muuttoreittiä – iso osa linnuista koukkasi Suomen ohi, satovahingot vähäisemmiksi

Lintubingo, mikä se on? – Lasten oma lintutapahtuma kannustaa perheitä ja koululuokkia ulos luontoon