Ympäristö

Kuva lammikon pinnalla hengittävästä manterista toi Pekka Tuurille Vuoden Luontokuva -palkinnon – "leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa"

Manteri, eli vesilisko näyttää pinnan alta napatussa kuvassa kelluvan avaruudessa.
Pekka Tuuri
Kuvanottohetkellä Tuurin oli oltava kokonaan veden alla, jottei hän itse näy kuvassa.

Veden alta napattu valokuva kutulammikkonsa pinnalla kelluvasta vesiliskosta toi espoolaiselle Pekka Tuurille jo toisen Vuoden Luontokuva -kilpailun voiton.

Tuurin kuva Liskomies vakuutti tuomariston harvinaisella näkökulmallaan, ja eksoottisella tunnelmallaan. Myös kuvan sommittelu keräsi tuomaristolta kiitosta.

”Vesiliskon maailma avautuu kuvassa hienona kokonaisuutena. Hääasuinen liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa. Vedenpinnan tuolla puolen maisemaksi piirtyy eläimen arkisempi ympäristö. Eläin sijoittuu kuvassa oikeaan kohtaan ja sen asento on mainio sormia ja hännänpäätä myöten”, tuomaristo perusteli valintaansa.

Tuuri on erikoistunut vedenalaiseen kuvaamiseen. Pinnan alta ylöspäin otettu kuva luo maagisen vaikutelman avaruudessa kelluvasta liskosta, joka hurmasi kisan tuomaristonkin.

"Vesiliskon nimihän muutettiin muutama vuosi sitten manteriksi, koska kyseessä on salamanteri eläin. Se oli kuitenkin nimenä niin tylsä että valitsin mieluummin liskomiehen", Tuuri tarkentaa kuvansa kohdetta.

"Kuva on otettu niin, että seisoin lammen pohjalla kameran kanssa. Kuvanottohetkellä minunkin piti olla kokonaan veden alla, sillä muuten olisin jäänyt itsekin kuvaan", Hän selittää kuvanottotilannetta.

Tuuri aloitti vedenalaisen kuvauksen vuonna 1991. Viimeisen viidentoista vuoden aikana hän on keskittynyt kuvaamaan ennen kaikkea kotimaisia vesiä.

"Jonkin verran myös lähialueilla, mutta etelänmatkoja en ole enää tehnyt", Tuuri toteaa.

Hän kertoo luontokuvaamisen olevan pitkä prosessi, joka lähtee kuvausideasta ja oikean tekniikan ja kuvauspaikan löytämisestä.

"Ei kuvaideatkaan synnyt tyhjästä. Luontokuvauksessa ne syntyvät usein siitä, että näkee luonnossa jotain, ja aivot alkavat tekemään töitä."

"Itse olen kuvannut paljon vedessä ja alhaalta ylöspäin ja käyttänyt tuota samaa tekniikkaa jo aikaisemmin. Olen kuvannut paljon myös tuossa samassa lammikossa sammakoita ja rupikonnia ja mietin että hetkinen, vesiliskosta voisi myös saada tällaisen kuvan."

Tuuri yritti napata Liskomiehen kaltaista kuvaa jo vuonna 2019, mutta onnistui haluamallaan tavalla vasta vuonna 2020.

Vedenalainen valokuvaaminen on seikkailu, kuin matka toiseen maailmaan, Tuuri kertoo.

"Vesi kun ei ole ihmisen elementti, niin ensimmäinen askel on se, että oikeilla varusteilla sinne voi mennä. Vedessä kiehtoo painottomuus ja se, että voi liikkua kolmessa ulottuvuudessa."

Veden alla vastaan tulee myös täysin tuntematon luonto. Pinnan alainen maailma on hyvin erilainen, kuin maailma pinnan päällä.

"Maan pinnalla ei koskaan saa samanlaista fiilistä kuin veden alla. Kaikki näyttää niin tutulta, jopa arkiselta."

Myös Tuurin aiempi Vuoden luontokuva -palkinnon voittanut kuva oli veden alta pinnalle otettu kuva. Vuonna 2011 tunnustuksen pokannut Valoa kohti kuvasi veden pintaa kohti kasvavia lumpeita.

Tuuri on vasta kilpailun historian viides kuvaaja, jonka kuva on valittu Vuoden luontokuvaksi useammin kuin kerran.

"Onhan se hieno tunnustus. Kyllä se hyvältä tuntuu."

Yhteensä Vuoden luontokuva -kilpailussa kilpailtiin kymmenessä sarjassa.

Parhaasta lintukuvasta palkinnon sai Stefan Gerrits Kamppailu -kuvallaan, jossa kaksi pähkinähakkia ottaa toisistaan mittaa.

Kasvit ja sienet - sarjan voittajana palkittiin Timo Vesterinen koivunlehdellä vaeltavasta etanasta ottamallaan kuvalla.

Maisemakuvien sarjassa palkittiin sulavaa jäätä kuvannut Aku Kankaanpää ja Nisäkäskuvista Heikki Suoraniemi valkean talvimaiseman läpi loikkivasta lumipukuisesta jäniksestä.

Luonnon yksityiskohdat ja muodot oli tuomariston mielestä parhaiten filmille vanginnut Juhani Kosonen kohtalonsa kohdannutta sudenkorentoa esittävällä Viimeinen laskeutuminen -kuvalla.

Luonto ja ihminen -sarjan voitti Jussi Ahokas ihmisen jälkiä jäillä ikuistaneella kuvallaan Suomalaista elämää. Vapaan ja luovan kuvan tunnustuksen sai Hannu Ahonen.

Alle 18 -vuotiaiden sarjassa palkittiin Julius Isotalo, jonka kuvassa Ladon kehykset ladon ikkuna luo raamit ohi lentävälle haarapääskylle.

Kaikki sarjavoittajat ja muut Vuoden Luontokuvafestivaaleilla palkitut kuvat ovat nähtävillä sivustolla www.vuodenluontokuva.fi.

Vuoden luontokuvakilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry.

Lue lisää

Vuoden Luontokuvaksi nousi Petri Pietiläisen klassinen lintukuva tuoreella otteella

Vuoden luontokuva -kisassa ennestään palkittu voittaja – tarina korpista huijaamassa karhua vetosi

Luontokuvaajakin voi olla mukavuudenhaluinen – varustukseen kuuluvat vedenpitävät vaatteet, alusta ja polvisuojat

Voittajaksi ensi kertaa nainen: Vuoden luontokuvan otti luomuviljelijä Taru Rantala