Ympäristö

Tutkimus: Etelämantereen merijää säätelee maapallon lumen ja jään sulamista

Tutkimustulokset vahvistivat, että arktisen alueen lumi- ja merijääpeitteen sulamisella on ilmastoa lämmittävä vaikutus.
Lehtikuva/AFP
Tutkimuksessa laskettiin satelliittihavainnoista arktisella ja antarktisella alueilla tapahtuneiden heijastavuuden muutosten lämmitys- ja jäähdytysvaikutukset vuosien 1982 ja 2018 välillä.

Antarktista eli Etelämannerta ympäröivällä merijääpeitteellä on tärkeä rooli maapallon lumen ja jään sulamisen aiheuttaman lämpenemisen säätelijänä, selviää suomalais-norjalaisesta tutkimuksesta.

Etelämantereen merijääpeite laajeni viidentoista vuoden ajan, mikä tasapainotti arktisen alueen sulamista saamalla aikaan jäähdyttävän vaikutuksen. Vuonna 2016 antarktinen merijää kuitenkin vetäytyi merkittävästi, mikä kumosi aikaisemman kehityssuunnan.

Maapallon lumi- ja jääpeitteen sulaessa maanpinnan heijastavuus pienenee, ja entistä pienempi osa Auringon lämmittävästä säteilyenergiasta heijastuu avaruuteen. Suurempi osa säteilyenergiasta jää siis lämmittämään maapallon ilmastojärjestelmää. Vastaavasti laajenevalla lumi- ja jääpeitteellä on jäähdyttävä vaikutus.

Tutkimuksessa laskettiin satelliittihavainnoista arktisella ja antarktisella alueilla tapahtuneiden heijastavuuden muutosten lämmitys- ja jäähdytysvaikutukset vuosien 1982 ja 2018 välillä.

Tulokset vahvistivat, että arktisen alueen lumi- ja merijääpeitteen 1990-luvulta asti jatkuneella sulamisella on lämmittävä vaikutus ilmastoon.

Lisäksi Etelämantereella havaittiin kaksi toisistaan poikkeavaa kehitystä. Vuosina 2000–2015 Etelämantereen merijääpeitteen laajeneminen aiheutti jäähtymistä, joka tasapainotti suurelta osin arktisen alueen sulamisen lämmittävää vaikutusta. Toisaalta tutkimuksessa osoitettiin, että vuonna 2016 tapahtui merkittävä antarktisen merijääpeitteen pieneneminen, joka käytännössä poisti kokonaan edellisen 15 vuoden aikana kasvaneen jäähdytysvaikutuksen.

Tutkimus toteutettiin vuosina 2020–2021 Ilmatieteen laitoksen ja Norjan biotalouden tutkimuskeskuksen (NIBIO) tutkijoiden yhteistyönä. Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden työtä osarahoitti Suomen Akatemia. Työssä käytettyjen satelliittimittausten tärkeimmät toimittajat olivat Euroopan sääsatelliittijärjestö (Eumetsat) ja Yhdysvaltojen avaruusjärjestö (Nasa).

Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Glasgow päättyi mahalaskuun

Glasgow'n ilmastokokouksen loppulauselmassa vaaditaan fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaa alasajoa – Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja: "Olisi iso askel eteenpäin"

Raportti: Irlannin tulisi vähentää 1,3 miljoonaa nautaa päästäkseen ilmastotavoitteisiinsa – maan tilanne eroaa Suomen maataloudesta, kertoo asiantuntija