LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ympäristö

Glasgow'n ilmastokokouksen loppulauselmassa vaaditaan fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaa alasajoa – Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja: "Olisi iso askel eteenpäin"

Glasgow'n ilmastokokouksen loppulauselmaluonnoksessa kehotetaan valtioita rajoittamaan nopeasti riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista. Samalla niiden tulisi pikaisesti luopua sellaisista hiilivoimaloista, jotka eivät käytä teknologiaa päästöjensä osittaiseen hillitsemiseen.
Neuvotteluissa oli mukana lähes 200 valtion edustajat. Lehtikuva/AFP

Muotoiluja fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumisesta on uudessa luonnoksessa lievennetty edellisestä, keskiviikon luonnoksesta.

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan linjaus fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta olisi iso askel eteenpäin.

"Tuolla on 500 fossiiliteollisuuden edustajaa delegaatioiden seassa huolehtimassa asioista, ja sitten saataisiin tuollainen päätöslauselma", Ollikainen kuvailee Glasgow'n kokouksen realiteetteja.

Hänen mukaansa neuvotteluissa ei ole ikinä aiemmin päästy tällaiseen ilmaisuun, että kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista tulisi päästä eroon.

"Jos kivihiilimaat päästäisivät sen läpi, niin voisi melkein sanoa, että sieltä on tunkeutunut mielenosoituksista ja kansalaisyhteiskunnasta paine aika tyylikkäästi läpi", Ollikainen sanoo.

Ollikaisen mukaan YK:n kantoihin vaikuttavat keskeisesti esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Kiinan kivihiilikannat.

"Tämä olisi historiallisesti ihan uutta", Ollikainen sanoo.

Kyse on kuitenkin myös vielä siitä, miten puheenjohtajamaa Iso-Britannia saa pidettyä linjansa.

Ilmastohuippukokouksen loppuasiakirjan luonnoksessa kehotetaan lisäksi valtioita muokkaamaan päästötavoitteitaan entistä kunnianhimoisemmiksi jo ensi vuoden loppuun mennessä, kolme vuotta etuajassa.

Vaikka tänään on ilmastokokouksen viimeinen päivä, monet keskeisistä kysymyksistä ovat edelleen vailla ratkaisua. Näihin kuuluvat muun muassa kehittyville maille luvattu kansainvälinen ilmastorahoitus sekä se, millainen raportointijärjestelmä toimille luodaan.

"Totuus on se, ettei ilmasto välitä sitoumuksista. Se välittää vain siitä, mitä ilmakehään pannaan tai ei panna. Ihmiskuntaa ei pelasteta lupauksilla", sivalsi ugandalainen aktivisti Vanessa Nakate.

Glasgow'n kokous on ensimmäinen tarkastelupiste vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimukselle. Siinä sovittiin tavoitteesta pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkimyksestä rajata nousu alle 1,5 asteeseen.

Lähteenä myös AFP.

Lue lisää

Havumetsät piirtävät pilviin omat puumerkkinsä – Tutkimus: Metsään puhaltava puhdas meri-ilma poimii puista tärkeitä hiukkasia

Tunturipöllö lentää tuulessa ja tuiskussa, mutta kärsii ilmastonmuutoksesta ensimmäisten joukossa

Konsta Punkka ilmaisee valokuviensa avulla huolensa ilmastonmuutoksesta – tutkijoiden työ karuissa olosuhteissa kuvina Ylläs- ja Pallastunturien luontokeskuksissa

Suomi pyristelee irti fossiilisista kaukana kivihiilimaiden edellä, mutta eurooppalaisten on vaikea ymmärtää energiapalettiamme