LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Metsähallitus paljastaa: Tämä on metsästäjien yleisin laillisuusrike

Tutkintaan on edennyt muutama tapaus. Usein toiminta viittaa laittomaan tieltä tapahtuvaan pyyntiin.
Erävalvonta kannustaa ihmisiä ilmoittamaan epäillyistä rikoksista.

Metsähallituksen erävalvonnan viime vuonna tekemien tarkastusten perusteella yleisin laillisuusrike on aseen kuljetus ajoneuvossa ilman suojusta. Toiminta viittaa Metsähallituksen mukaan usein laittomaan tieltä tapahtuvaan pyyntiin.

Tieltä tapahtuva pyynti koskee viranomaisen mukaan metsäkanalintujen pyyntiä.

Metsähallituksen tutkintaan on tänä syksynä edennyt muutama tieltä tapahtuvaa pyyntiä koskeva tapaus, mutta erätarkastajien havaintojen mukaan ilmiö on vielä laajempi.

Metsähallitus muistuttaa, että metsäkanalintujen ampuminen tieltä on laitonta, vaikka tie olisikin yksityinen. Lisäksi yleisen tien yli ampuminen on kiellettyä, ja pysäytetystä autosta pitää edetä vähintään sadan metrin päähän, ennen kuin voi alkaa metsästää.

Erävalvonta kannustaa ihmisiä ilmoittamaan epäillyistä rikoksista. Kun epäilet jonkun metsästävän tieltä tai epäilet muuta rikosta, ensimmäisenä tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Jos tilanne ei ole akuutti ja haluat ilmoittaa havainnoista, laita ilmoitus erävalvonnan vinkkipostiin.

"Vaikka poliisi ei aina paikalle ehtisikään, kannattaa soittaa hälytyskeskukseen, sillä ilmoituksesta tallentuu kuitenkin tieto viranomaisille. Tämä auttaa suuntaamaan valvontaa jatkossa", erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksesta sanoo tiedotteessa.

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 9 400 eränkävijää. Metsästäjillä luvat olivat verrattain hyvin kunnossa: lupa puuttui 0,4 prosentilta tarkastetuista, ja rikkeitä todettiin 2,1 prosentissa tarkastuksista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kolmelle miehelle vaaditaan rangaistusta satojen kissojen ampumisesta metsästysrajoitusten vastaisesti Uudessakaarlepyyssä

IL: Poliisi tutkii metsästysrikosta Hankasalmella – koira ammuttiin kauriina

Ei näin: Metsästäjä ampui koppelon tieltä – ase ja lintu päätyivät poliisin takavarikkoon