Ympäristö

SS: Mies käyttäytyi poliisin mukaan virnistellen ja ylimielisesti – seurauksena oli ampuma-aseiden menetys

Oikeusasiamiehen mukaan Sisä-Suomen poliisin perusteet eivät olleet riittävät ampuma-aseiden haltuunotolle.
Kimmo Haimi
Poliisilaitoksella kirjattiin päätös ottaa miehen ampuma-aseet poliisin haltuun väliaikaisesti, miestä kuulematta. Aseet palautettiin myöhemmin.

Savon Sanomat uutisoi eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksestä, joka koski Sisä-Suomen poliisin päätöstä ottaa ampuma-aseita haltuun.

Poliisilaitoksen kirjaaman raportin mukaan poliisin puhuttelema mies oli käyttäytynyt "ylikohteliaasti ja virnistellen." Jyväskylän poliisipartio oli ollut toisella tehtävällä Jyväskylässä Ristikivessä viime huhtikuussa, kun partio oli huomannut miehen kävelevän puistikosta kadulle.

Partio pyysi miestä osoittamaan henkilöllisyytensä ja tämä teki niin. Kysyttäessä mitä oli ollut tekemässä rannan läheisyydessä, hän vastasi olleensa punnertamassa.

"Virnistelevän ja ylikohteliaan" käytöksen takia partiolle oli jäänyt vaikutelma, että hänen käytöksensä on normaalista poikkeavaa.

Poliisipartio ilmoitti asiasta poliisin rikostutkintaan ja lupahallintoon. Poliisilaitoksella tehtiin miehestä ilmoitus ampuma-aselain mukaisesta tutkinnasta ja kirjattiin päätös ottaa miehen ampuma-aseet poliisin haltuun väliaikaisesti, miestä kuulematta.

Mies kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka nyt antamassaan päätöksessä totesi, ettei miehen käytöksessä ollut viime keväänä tullut ilmi syytä epäillä miehen käyttävän ampuma-aseita väärin. Oikeusasiamiehen mukaan poliisilla ei ollut oikeutta hakea miehen ampuma-aseita poliisin haltuun niillä perusteilla, miten Sisä-Suomen poliisi oli toiminut Jyväskylässä.

Miehelle palautettiin häneltä toukokuun alussa viedyt ampuma-aseet lopulta elokuussa.

Savon Sanomien uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virroilta löytyneen pantasuden kuolemasta aloitettu esitutkinta – tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena

Poliisi muistuttaa vanhempia: Pidä puhelin päällä tulevana viikonloppuna

Helsingissä lisäpoliiseja ruotuun kiekkoväen torijuhlien varalta