Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta löydetty kaloista IHN-virusta - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta löydetty kaloista IHN-virusta

Evira on perustanut koko Kymijoen vesistöalueen kattavan rajoitusvyöhykkeen sekä määrännyt vyöhykkeellä toimivat kalalaitokset elävien, virukselle alttiiden tai viruksen levittäjälajeiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon.
Jaana Kankaanpää
IHN-virus voi tarttua lohikalojen lisäksi muihinkin kalalajeihin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta marraskuussa.

Viranomaiset selvittävät Tervon koko kalaliikennettä kahden viimeisen vuoden aikana. Tuona ajanjaksona Tervosta on toimitettu 79 kirjolohen kala- tai mätierää kotimaassa eri kohteisiin. Tervosta on toimitettu kalaeriä myös Iissä oleviin kalanviljelylaitoksiin, Luke kertoo. Tämän vuoksi IHN-viruksen siirtymistä tässä yhteydessä selvitetään.

Evira kartoittaa ongelman laajuutta ja tiedottaa tapaukseen liittyvistä jatkotutkimuksista ja toimenpiteistä selvitysten edetessä. Luke on ollut yhteydessä keskeisimpiin asiakkaisiinsa asian johdosta.

Virushavainnon myötä Evira on perustanut koko Kymijoen vesistöalueen kattavan rajoitusvyöhykkeen sekä määrännyt vyöhykkeellä toimivat kalalaitokset elävien, virukselle alttiiden tai viruksen levittäjälajeiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon. Alueella ei toistaiseksi saa istuttaa virukselle alttiita lajeja. Alueella voi kuitenkin kalastaa normaalisti.

Tervon kalanviljelylaitoksessa on Luken valintajalostusohjelman kirjolohi- ja siikaemokalastot, joista tuotettua mätiä ja poikasia on toimitettu jo neljännesvuosisadan erityisesti kotimaisille asiakkaille.

IHN-virus voi tarttua lohikalojen lisäksi muihinkin kalalajeihin, esimerkiksi haukiin ja ankeriaisiin. Tauti leviää sairaiden kalojen, oireettomien kantajien ja ympäristön välityksellä.

Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin IHN-virus ei tartu ja kalaa voi syödä normaalisti. Myöskään muille tasalämpöisille eläimille, kuten koirille ja kissoille IHN-virus tai siihen sairastuneen kalan syöminen eivät aiheuta terveysvaaraa.

Taudin esiintymisellä Suomessa voi olla vaikutuksia elävien kalojen ja niistä saatavien tuotteiden vientiin vastaanottajamaan ehdoista riippuen. IHN-virusta esiintyy Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, useissa Euroopan maissa ja Venäjällä.

Lue lisää

Ärhäkkä lohivirus levisi taas uuteen onkilammikkoon

Tarttuvaa lohikalojen IHN-virusta löytyi Suomesta ensi kertaa

Keskustan Honkonen naudanlihan haittaverosta: "Mitkään lisäverot ja sanktiot eivät käy – Keskusta on sitoutunut hallitusohjelmaan"

94-vuotias luontodokumentaristi David Attenborough liittyi Instagramiin planeetan pelastamiseksi – seuraajia kertyi vuorokaudessa uskomaton määrä