HS: Yliajetuista metsän asukeista syntyy taiteilijoiden käsissä Route Couture -muotia – ajonopeuksien lasku auttaisi eläimiä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

HS: Yliajetuista metsän asukeista syntyy taiteilijoiden käsissä Route Couture -muotia – ajonopeuksien lasku auttaisi eläimiä

Ajonopeuksien lasku 90 kilometriin tunnissa voisi ohentaa Route Couture -teosten raaka-ainevarantoa, mutta samalla säästää monta eläinhenkeä.
Jarkko Sirkiä
Maaseudun Tulevaisuus tutustui taiteilija Leena Pukin Route Couture -teoksiin vuonna 2015.

Haute Couture on Ranskassa 1700-luvulla alkanut muotitaidesuuntaus, jolle leimallista ovat mittatilaustyönä tehdyt teosmaiset muotiluomukset.

Sen rinnakkaismuoto Route Couture taas on alkanut suomalaisen maantien penkalta. Idea syntyi, kun taiteilijajoukko katseli automatkalla yliajettujen eläinten määrää.

He keräsivät teiden varsilta eläimiä, nylkivät ne ja parkitsivat nahat. Syntyi hirvimekkoja, fasaanibikineitä ja lokkihattuja.

Into-kustantamo on julkaissut lähes kymmenen vuoden hankkeesta kirjan. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Maaseudun tulevaisuus haastatteli Route Couture -taitelija Leena Pukkia kaksi vuotta sitten. "Nylkemiseen ei turru. Vaikeinta on aloittaminen: se, kun veitsen työntää eläimeen", Pukki kuvaili tuolloin. "Jokaisen lihaa syövän ihmisen pitäisi nylkeä eläin. Ehkä se saisi arvostamaan eläimiä enemmän."

Työryhmä on halunnut ottaa projektilla kantaa turkistarhaukseen sekä tuoda esiin muun muassa ihmisten ja eläinten välisiä valtasuhteita.

”Suomalaisista puhutaan luontoa rakastavana, sinne haluavana ja sitä pyhänä pitävänä kansana, mutta siinä on kyse enemmän mielikuvista”, sanoo valokuvataiteilija Karoliina Paappa. Meillä ei riitä tahtoa ottaa huomioon muita lajeja, joita täällä elää.

”Niillä on yhtäläiset oikeudet liikkua paikasta toiseen, elää, syödä ja ylittää vaikka se tie”, Paappa sanoo.

Paappa siteeraa Helsingin Sanomille vanhaa tutkimusta, jonka mukaan lähes puolet autojen ja lintujen törmäyksistä voitaisiin välttää, jos ajonopeuksia laskettaisiin 90 kilometriin tunnissa.

MT 7.11.2015: Taiteilija suosittelee eläimen nylkemistä

Lue lisää

"Kaikki halusivat tulla ulos kotikaapeistaan" – korona sai luovuuden loistamaan ja tuloksia voi ihailla Ikaalisissa

Montaa perikuntaa odottaa karvas pettymys kuolinpesässä: "Väärentäjät saivat paljon taidetta myyntiin, nyt niitetään sitä kauraa"

Kyläkirkossa keksittiin hieno idea: Kirkosta tuli myös taidegalleria

"Siellä missä laidunnus loppuu, luontoarvot lähtevät nopeasti laskuun" – pääskyt ja moni muu laji tarvitsevat laitumia samoavaa karjaa