Ympäristö

Haukkametsästys sallittiin Tanskassa 50 vuoden tauon jälkeen

Tanskan parlamentti äänesti haukkametsästyksen sallimisen puolesta viime vuoden joulukuussa.
Markku Vuorikari
Kanahaukka on yksi haukkametsästyksessä käytettävistä haukkalajeista.

50 vuotta sitten haukkametsästys kiellettiin Tanskassa. Tämän vuoden joulukuussa Tanskan parlamentti äänesti sen puolesta, että haukkametsästys on taas sallittu metsästysmuoto.

Tanskan lisäksi haukkametsästys on sallittu Euroopassa monissa muissakin maissa, kuten esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Belgiassa ja Tsekeissä.

Metsästyslaki ei Suomessa erikseen kiellä haukkametsästystä, kertoo maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Jussi Laanikari. Ministeriön tietojen mukaan Suomessa yksi metsästäjä omistaa metsästyshaukan.

Lintudirektiivi tunnustaa myös haukkametsästyksen.

Metsästyshaukka on kesytetty ja koulutettu pyytämään lajille luontaista riistaa. Haukkametsästys metsästysmuotona valittiin vuoden 2010 marraskuussa Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Metsästysmuoto on alun perin kehitetty ruuan hankkimista varten. Aikojen saatossa siitä on ruuanhankinnan sijaan kehittynyt tapa suojella luontoa sekä vaalia kulttuuriperintöä ja kyläyhteisöjen sosiaalista kanssakäymistä, kuvaillaan Unescossa.

Lue lisää

Katso video Suomen ainoasta metsästyshaukasta Lotasta – videolla selviää, miten haukan paino vaikuttaa sen metsästyshaluun

Suomen ainoa metsästyshaukka vieraili Maaningalla – haukkametsästys perustuu luottamukseen, lintua ei voi pakottaa

Voisiko kanahaukan kaupallistaa?

Levillä säilötään tänä vuonna ennätysmäärä lunta – säilöntä myös ympäristöystävällistä