Ympäristö

Uusi luontojärjestö haluaa biisonit Suomen luontoon – "elinkeinomahdollisuus maaseudulle"

Tavoitteena on "edistää entistä villimpää luontoa" esimerkiksi sotilas- tai soranottoalueilla.
Markku Vuorikari
Biisoneiden voisi ainakin aluksi antaa elää ja lisääntyä laajoissa aitauksissa, visioi uusi Rewilding Finland -järjestö.

Suomeen on perustettu uusi luontojärjestö, jonka tavoitteena on "edistää entistä villimpää luontoa".

Rewilding Finland haluaa "palauttaa" Suomeen suuria eurooppalaisperäisiä eläinlajeja, joita olisi täällä ilman ihmisen toimintaa. Niitä ovat esimerkiksi visentit eli euroopanbiisonit ja villihevoset.

Näitä ja muun muassa alkuhärkää lähellä olevaa lehmälajia on jo palautettu luontoon Bulgariassa ja Romaniassa, kertoo yksi järjestön perustajista, Aino Tuominen.

Myös Hollannissa on villiinnytetty onnistuneesti laajoilla aidatuilla alueilla biisonien ja hevosten lisäksi ylämaankarjaa, hän kertoo.

Tuomisen mukaan toiminnan voisi aloittaa Suomessakin aitaamalla laajoja alueita, joilla eläimet saisivat liikkua vapaasti. Isot biisonit pysyisivät aitauksessa, mutta pienikokoisemmat pedot, kuten susi pääsisi kulkemaan aitaukseen ja verottamaan villieläinkantaa, kuten luonnossakin tapahtuu.

Maa-alueiden hankintakysymys on auki, mutta ne voisivat Tuomisen mielestä olla niittyjä tai entisiä soranotto- tai sotilasalueita, sillä metsiä ja soita on meillä suojeltu jo paljon.

"Tämä toisi myös uuden Afrikan safarien kaltaisen elinkeinomahdollisuuden maaseudulle, sillä luontokuvaus kiinnostaa ja karhukojut ovat loppuunmyytyjä", Tuominen visioi.

Eläinlajien lisäksi uusi järjestö haluaisi palauttaa myös maa-alueita luonnontilaan. Tuomisen mukaan Suomessakin oli aiemmin vallitsevana mosaiikkimainen maisema, jossa vuorottelivat metsät ja luonnonniityt.

Ihmisen toiminta ja eläinten tarkat laidunnusalueet ovat kuitenkin köyhdyttäneet lajistoa, joten monimuotoisuutta pitäisi lisätä. Suuret kasvinsyöjänisäkkäät olisivat tässä hyviä, sillä ne kuljettavat kasvien siemeniä ja muokkaavat maaperää.

Petoeläinten palauttaminen luontoon hyödyttäisi Tuomisen mukaan ekosysteemiä muutenkin.

"Esimerkiksi metsäkanalinnut ovat hyötyneet ilveksen lisääntymisestä, koska ilves on vähentänyt lintujen munia ja poikasia syövien pienpetojen määrää.”

Tuominen korostaa, että järjestö haluaisi Suomen luontoon vain eurooppalaisperäisiä eläinlajeja, ei esimerkiksi amerikanbiisonia. Suomeen tulleita vieraslajeja hän ei suosisi mutta ei karkottaisikaan. MT mainitsi esimerkkeinä majavan, supikoiran, minkin ja valkohäntäperuran. Tuomisen mukaan vahvempi petokanta pitäisi vieraslajitkin kurissa.

Suomen nykyiset ympäristöjärjestöt, kuten Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luontoliitto eivät aja niin villiä politiikkaa, että se olisi riittänyt Suomen villiinnyttämiselle. Siksi Tuominen, Joni Valkila ja joukko muita päättivät perustaa Euroopassa jo toimivalle Rewilding Europelle sisarjärjestön Suomeen.

Järjestämiskokous on 23. tammikuuta, ja Tuominen ryhtynee puheenjohtajaksi. Jäsenmaksun suuruus, varainkeruu ja muu rahoitus on toistaiseksi auki.

Tuominen on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja ollut vihreiden kuntavaaliehdokkaana Helsingissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Viime viikolla puhutti kultasakaali – onko biisoni seuraava?

Mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi kotiutuivat Mongoliaan

MTK-Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja: "Nauta kuuluu luonnon kulkuun kuten 50 miljoonaa biisonia"