Ympäristö

Yhden Phuketin lennon päästöillä perhe autoilee yli 10 vuotta

Oman lentomatkailun haitat voi tarkistaa internetistä löytyvillä laskureilla.
Jarmo Palokallio
Lentäminen tuottaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä.

Suomalainen kaipaa talvella aurinkoa ja lämpöä. Sitä, ja eksotiikkaa löytyy Thaimaan Phuketista. Nautinnolla on kuitenkin hintansa.

Nelihenkisen perheen lentomatka Thaimaahan tuottaa kohteesta ja jatkolennoista riippuen 15 000-20 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Ilmastotaakkaa kasvattavat lyhyiden jatkolentojen nousut ja laskut, jos sellaisia matkaan sisältyy.

Kovista päästöistä huolimatta lentomatkailu ei ole ollut ympäristöjärjestöjen hampaissa. Enemmän paukkuja on kohdistettu autoilijoiden syyllistämiseen.

Lentomatkailuun verrattuna autoilu on kuitenkin varsin ympäristöystävällistä. Viime vuonna uusien autojen keskimääräiset päästöt jäivät alle 120 grammaan kilometrille.

Perheen Thaimaan reissun päästöillä autoilee siten jopa 170 000 kilometriä. Keskimääräisillä vuosittaisilla ajomäärillä tuohon kuluu yli 10 vuotta.

Matkailua kannattaa siten miettiä myös ilmaston kannalta. Jossain määrin ympäristötietoinen lentomatkailija valitsee Thaimaan sijaan Kanarian saaret. Sinne lentäminen tärvelee ilmastoa lähes puolet vähemmän kuin Thaimaahan matkustaminen.

Lentämisen päästöistä suurin osa on hiilidioksidia ja vesihöyryä. Ilmaston kannalta valitettavaa on, että lentoliikenteen kokonaisvaikutus on pelkkiä hiilidioksidipäästöjä selvästi suurempi.

Arvioiden mukaan lentoliikenne lämmittää ilmastoa ehkä jopa viisi kertaa enemmän kuin vastaavat hiilidioksidipäästöt maan pinnalla.

Varsinainen maailman pelastaja matkustaa Eurooppaan junalla, mutta vielä parempaa olisi keskittyä kotimaan matkailuun.

Helsingin ja Rovaniemen väliä voi junalla jyskyttää yli 120 kertaa yhden Aasian-matkan päästöillä. Polkupyörästä puhumattakaan.

Oman lentomatkailun vaikutuksia voi arvioida useilla internetistä löytyvillä laskureilla. Tässä yksi esimerkkilaskuri.

Lue myös:

Tutkimus: Lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa kahdeksan vuotta pysyvä lihansyöjä

Lue lisää

Autoilu vilkastui viime vuonna, mutta matkaa pandemiaa edeltävälle tasolle jäi edelleen

Maailmalla on peruttu joulun aikana jo yli 7 000 lentoa synkistyneen koronatilanteen vuoksi

Suomalaisilla on vahvat perinteet pimeyden taltuttamiseen – tähän esineeseen kiteytyy valtava inhimillisyys

Bensan hinnan kipuraja ei ole vielä lähelläkään – tulos yllätti tutkijat