Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Arabia kokeilee: Kuluneet astiat voi pinnoittaa uudelleen – Tiedossa voisi olla iso säästö suurtalouksille

Arabian taideosasto on kehittänyt menetelmää, jolla voi entistää ja kierrättää vanhoja lautasia. Kokeilukuntana on Sipoo.
Pekka Paikkari (vas.), Margit Kojo ja Kati Tuominen-Niittylä esittelevät uusiolautasia, joihin on maalattu kasviksia.

Astiat joutuvat kouluissa ja muissa laitoksissa kovaan kulutukseen. Elinkaarensa lopuksi ne päätyvät yleensä ongelmajätteeksi ja murskataan keraamisiksi siruiksi.

"Kierrätys on päivän sana. Me mietimme, voiko asialle tehdä jotain ja palauttaa astiat takaisin käyttöön uudenveroisina", Arabian taiteilija Pekka Paikkari kertoo.

Arabian kehittämä kierrätysmenetelmä on Paikkarin tiedon mukaan ainoa laatuaan maailmassa. Oikean polttolämpötilan löytäminen on ollut haasteellista, mutta kun se on löytynyt, vanhoista, kuluneista lautasista on tullut kuin uusia.

Polton lisäksi haasteena on kehittää astioille kuljetussysteemi. Lautasia on nyt kuljetettu kannellisessa muovisaavissa, joka on pehmustettu superlonilla ja johon mahtuu 25 lautasta. "Sen verran jaksaa vielä nostaa", Paikkari arvioi.

Uusioastia näyttää uudelta, mutta tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin kokonaan uusien astioiden hankinta. Paikkari arvioi yhden lautasen uusimisen hinnaksi noin viisi euroa, kun vastaava uusi maksaa 15–20 euroa.

Vanhoista lautasista 98 prosenttia tulee uudelleenpoltosta ulos priimana. Entistämiseen sopivat niin fajanssi-, posliini- kuin kivitavaralautasetkin.

Kierrätysleima lautasen pohjassa kertoo, että astia on uudelleenpoltettu.

Paikkari esittelee ruokalautasta, johon on uudelleenpolton yhteydessä maalattu käsin porkkanan kuva vanhaan Kesti-sarjan lautaseen. Idea tuli ruoka-alan asiantuntija Margit Kojolta, joka oli yhteydessä Arabian taideosastoon ja pyysi sitä kehittämään astioita, jotka innostaisivat kasvisten runsaampaan käyttöön.

Kasviksin koristellut astiat päätyvät Sipoon Nikkilän koulukeskuksen käyttöön.

Lue lisää

Iittala laajentaa astioiden kierrätyspalvelua – rikkinäiset astiat hyödynnetään rakennusteollisuudessa

Suomi on hyvien vihannesten ja juuresten maa – "Niitä kuitenkin käytetään liian vähän"

Joko tunnet tämän peltojuurikkaan: ”Pysyy salaateissa rapeana ja freesinä, ei litisty eikä vetisty" – "Sopii myös lämpimiin ruokiin, voit käyttää samoin kuin keräkaalia"

Arabian puhalluskuvioiset kahvikupit ovat pieniä, mutta henkivät nostalgiaa – keräilijöitä viehättävät erityisesti yksityiskohdat, joissa näkyy ihmisen jälki