Ympäristö

Korkeasaaressa syntyneet Hanna ja Helmi ovat lähdössä villihevoslaumaan Mongoliaan – laji hävisi luonnosta 1960-luvulla

Videolla tammat ulkoilevat talvisessa eläintarhassa.
Mari Lehmonen, Helsinki Zoo
Mongolianvillihevonen tunnetaan myös nimellä przewalskinhevonen.

Kaksivuotiaat mongolianvillihevostammat Hanna ja Helmi ovat saaneet lähtöluvan Korkeasaaresta Mongolian arolle, Korkeasaaren tiedotteessa kerrotaan. Jos kaikki etenee suunnitellusti, ne olisivat ensimmäiset Suomessa syntyneet villit mongolianvillihevoset.

Mongoliassa kaikkien lajitovereiden alkuperä on eläintarhoissa, sillä laji hävisi luonnosta 1960-luvulla. Kantaa on vahvistettu luontoonpalautuksilla 25 vuoden ajan. Yhteensä Mongolian, Kiinan ja Ukrainan alueella elää noin 400 villihevosta.

Hannan ja Helmin pitkä matka alkaa helmikuun puolivälissä siirrolla Prahan eläintarhaan. Kevään aikana ne tutustuvat kahteen uuteen laumatoveriin Tsekin maaseudulla sijaitsevassa totutustarhassa.

Lauman yhteiskuljetus Mongoliaan tehdään kesällä isolla rahtikoneella. Korkeasaaren tammat valittiin luontoon lähtijöiksi sopivan ikänsä, kavioidensa hyvän kunnon ja geeniperimänsä vuoksi.

Korkeasaari-lehden pääkirjoituksessa Nina Trontti, eläinhoitoyksikön päällikkö, kertoo, että mongolianhevosten kohdalla luontoonpalauttaminen on onnistunut hyvin.

"Prahan eläintarhan johtamaa hanketta on dokumentoitu ja hevosia on seurattu todella tarkkaan. Ensimmäisessä aallossa 1992-2004 luontoon viedyistä tammoista on elossa vielä yhdeksän. Vanhin, Zeta, on 23-vuotias ja synnyttänyt luonnossa 11 varsaa", hän kuvailee.

Toisaalta vuoden 2010 talvena mongolianvillihevosten määrä romahti Gobi B:n alueella.

"Edelliskesänä syntyneistä 16 varsasta vain yksi selvisi ja aikuisten hevosten määrä väheni 137:stä eläimestä 48:n", Trontti kertoo.

"Silloin eläintarhat päättivät jatkaa eläintarhoissa syntyneiden hevosten palauttamista aroille. Halusimme mahdollistaa sen, että luonnossa elää jatkossakin villihevosia."

Mongolianhevonen tunnetaan myös przewalskinhevosena. Nimi on peräisin 1870-luvulla lajin löytäneeltä tutkimusmatkailija Nikolai Przewalskilta.

Laji katsotaan maailman ainoaksi aidoksi villihevoslajiksi, eikä se polveudu villiintyneistä kesyhevosista kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Australian luonnossa elävät hevoset.

Lue lisää

Korkeasaaren eläimet vilvoittelevat jäisillä herkuilla

Korkeasaari on yhä useamman eläimen koti: uusimpiin tulokkaisiin kuuluu neljä gundia

Kevään merkkejä Korkeasaaressa: Katso videolta, miten karhut kömpivät talvikoloistaan lumileikkeihin

Katso kuvat: Lumiukot saivat riemun repeämään suljetussa Korkeasaaressa – poikkeusaika on hiljentänyt eläintarhoja asiakkaista