Ympäristö

Koirasutta ei saa pian enää kasvattaa, pitää lemmikkinä tai myydä Suomessa

Kansalliseen vieraslajiluetteloon lisätään yhdeksän haitallista vieraskasvilajia, kolme eläinlajia ja yksi uusi eläinlajiryhmä.
Jaana Kankaanpää
Suomalaisen kasvattajan koirasusi on jo nykyisellään harvinaisuus, mutta jatkossa koirasusia ei enää saa kasvattaa eikä ottaa lemmikeiksi.

Koirasutta ei saa jatkossa enää kasvattaa, myydä eikä ottaa lemmikiksi Suomessa, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Koirasusi on jo nykyisellään luetteloitu haitalliseksi eläinvieraslajiksi. Niiden tuonti Suomeen on kiellettyä.

Kansalliseen vieraslajiluetteloon lisätään uusia haitallisia lajeja, joiden leviämistä Suomessa halutaan torjua. Luetteloon lisättäisiin yhdeksän haitallista vieraskasvilajia sekä kolme eläinlajia ja yksi uusi eläinlajiryhmä.

Maa- ja metsätalousministeriön ehdotus uudeksi kansalliseksi vieraslajiluetteloksi on lähetetty tiistaina lausuntokierrokselle. Jos luettelo hyväksytään, uuden asetuksen on tarkoitus tulla voimaan loppukeväästä 2018.

Uuden asetuksen myötä koirasutta koskisivat samat rajoitukset kuin muitakin haitallisia eläinvieraslajeja. Ehdotuksen tavoitteena on suojata susikannan geneettistä puhtautta.

Koirasudella tarkoitetaan suden ja kesykoiran risteymiä neljässä ensimmäisessä sukupolvessa.

Eläimet, jotka on saatu lemmikeiksi ennen luettelon voimaantuloa, voidaan pitää niiden luonnolliseen kuolemaan saakka. Omistajien tulee kuitenkin estää eläinten lisääntyminen ja pääsy ympäristöön.

Uusina torjuttavien vieraslajien luetteloon ollaan lisäämässä muun muassa espanjansiruetana, kurtturuusu, komealupiini ja pohjoisamerikkalaiset maaoravat.

Nykyinen kansallinen luettelo haitallisista vieraslajeista on ollut voimassa vuoden 2016 alusta. Ehdotetun täydennyksen jälkeen kansallisessa luettelossa olisi 16 lajia, kahdeksan lajiryhmää sekä yksi risteymä. Kansallisen luettelon lisäksi Suomessa on voimassa Euroopan unionin luettelo haitallisista vieraslajeista. EU:n luettelossa on tällä hetkellä 49 lajia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Poliisi epäilee: Koirasusitila käytti Venäjältä salakuljetettuja susia siitostoimintaan – eläimiä piiloteltiin likaisessa pihasaunassa

Vieraslajien aiheuttamat tuhot ja torjunta käyvät kalliiksi – suomalaisilta toivotaan havaintoja ja apua karkurien pysäyttämiseksi

Koirasusien kasvattaminen, myynti, hallussapito ja pentujen teettäminen kielletään – kielloilla halutaan turvata suden geneettinen puhtaus