Ympäristö

Videolla kaikki saaliit: Häijään pienpetopyyntikilpailussa tähtäin oli erityisesti vieraslajeissa – saaliiksi saatiin 230 supikoiraa

Supikoirajahti keväällä on kaikkein tehokkain tapa leikata kantaa, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija.
Rami Marjamäki
Turkismuokkaamo hyödyntää kaikkien saaliiksi saatujen nisäkäs­petojen nahat lukuun ottamatta sairaiden eläinten nahkoja, kilpailun järjestäjä Sakari Paunila kertoo. Varislinnut menivät noutajakoiraharrastajille.

Viime sunnuntaina Häijään Tanssikrouvilla Sastamalassa ei tanssittu jenkan tahtiin, vaan aseteltiin supikoiria, kettuja, näätiä, mäyriä ja varislintuja havupedille.

Häijään pienpetopyyntikilpailu järjestettiin toista kertaa. Tapahtumaan osallistui 12 joukkuetta, jossa kussakin oli maksimissaan 15 henkeä mukana.

"Saimme tuplattua sekä kilpailualueiden että osallistujien määrän", kertoo kilpailun järjestänyt Sakari Paunila.

Hän kiittelee kilpailuun alueita luovuttaneita paikallisia metsästysseuroja, joukkueita avustaneita paikallisoppaita sekä kilpailijoita.

"Hienosti meni. Kilpailun tavoitteena on tehdä pienpetojen poistolla paikallisesti vaikuttavaa riistanhoitotyötä, siinä onnistuttiin."

Kilpailussa pyyntipaine halutaan kohdistaa nimenomaan vieraspetoihin supikoiriin ja minkkeihin, niistä saa kilpailussa eniten pisteitä. Kettu, näätä, mäyrä, varis ja harakka on pisteytetty pienemmillä pisteillä.

Idea kilpailun järjestämiseen virisi muutaman metsästysseuran yhteisestä pienpetopäivästä suurempaan mittakaavaan.

Kilpailulla on kasvupaineita, sillä tänä vuonna lyhyen ilmoittautumisajan kuluessa 39 joukkuetta ilmoitti halukkuudestaan päästä mukaan.

Arpaonni suosi vain 12:ta joukkuetta, sillä kilpailualueiden määrä rajoittaa joukkueiden määrää.

Paunila sanoo, että seuraavan kerran Häijään kilpailu järjestetään vuonna 2020.

"Nyt levitetään vielä tehokkaammin sanaa kilpailusta alueen metsästysseuroille, jos saisimme hankittua lisää maita. Maiden lisäksi seuroilta pitää löytyä kolme paikallisopasta joukkueiden käyttöön."

Keväinen supikoirien metsästys on kaikkein tehokkain tapa leikata supikoirakantaa, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katja Holmala.

Syksyn loukkupyynti saattaa olla tuloksellista, mutta saaliseläimet ovat tyypillisesti nuoria yksilöitä.

Nuoret supikoirat vaeltavat syksyllä ja valtaavat mielellään tyhjiksi jääneitä elinpiirejä.

Ilman metsästyspainettakin 80 prosenttia supikoirista kuolee ennen ensimmäistä elinvuottaan.

Supikoiranaaras synnyttää yhden pentueen vuosittain. Keskimäärin pentuja syntyy viisi.

"Jos metsästys jollain alueella on tehokasta, supikoira tasapainottaa korkeaa jälkeläiskuolleisuutta kasvattamalla pentuekokoa jopa 10–12 pentuun."

Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kannustaa kohdistamaan vieraspetojen minkin ja supikoiran pyyntiä esimerkiksi saaristoon ja rehevien vesistöjen läheisyyteen.

"Kannatamme vieraslajien poistamista luonnosta. Koska lajit ovat runsaita ja laajalle levinneitä, pyynti kannattaa kohdistaa sinne, missä hyöty on suurin."

Lue lisää

Merkittäviltä lintuvesiltä poistetaan supikoiria ja minkkejä – "Monimuotoinen luonto tarvitsee metsästäjien apua"

Isokauris eli saksanhirvi on leviämässä Suomeenkin leudontuvien talvien myötä

Miten karhu saa pyyntiraudat tassuunsa? Ongelman ytimessä on liian avoimessa suojuksessa oleva rauta ja pyyntiaika

Supikoirako paha pesärosvo?