Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Ilmastolle huonoin mahdollinen valinta: Näin paljon puolueiden puheenjohtajat lensivät viime vuonna

Suurin osa puolueiden puheenjohtajista ei pidä kirjaa lennoistaan eikä kukaan kompensoi kaikkia niistä aiheutuvia päästöjä.
Stiina Hovi
Puolueen puheenjohtajat kertovat lentävänsä ajanpuutteen vuoksi.

Pitkän lentomatkan ostaminen on huonoin mahdollinen kulutusvalinta ympäristölle. Näin linjaavat monet ympäristöjärjestöt ja tutkimuslaitokset.

Esimerkiksi yhden Thaimaan kaukolennon ilmastovaikutukset ovat niin merkittävät, että ne ylittävät Luonnonvarakeskuksen mukaan moninkertaisesti muun muassa naudanlihan syömisen vuotuiset kasvihuonekaasupäästöt. Uudella autollakin voi ajella vuosikausia saavuttaakseen yhden ainoan lennon päästöt.

Ottaen huomioon päästöjen mittakaavan lentämisen vaikutuksista puhutaan yllättävän vähän. Ilmastonmuutos itsessään on valtava globaali haaste, jonka torjuminen ja hidastaminen vaativat runsaasti kansainvälistä yhteistyötä. Toisin sanoen lentämistä kokouksiin eri puolille maailmaa.

Miten suhaamiseen sitten suhtautuvat Suomen valtaapitävät? MT teki eduskuntapuolueille kyselyn lentämisestä.

Vastausten saaminen ei ollut helppoa. Viime vuoden lentonsa pystyivät tarkasti listaamaan vain kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Muiden puolueiden puheenjohtajat antoivat epämääräisempiä tietoja, eikä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastannut kyselyyn ollenkaan.

"Pääministerin tehtävän hoito edellyttää paljon matkustamista niin kotimaassa, EU:ssa kuin kansainvälisestikin. Lentämistä ei pääministerin tehtävissä voi välttää", perustelee keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Hän listasi 63 lentoa, mutta niistä puuttui esimerkiksi kuuluisa 12.6. tehty lento Turkuun, jolla Sipilän oli tarkoitus toimittaa hallituksen eropyyntö presidentille. Sipilä lentää myös muita virkamatkojaan itse vuokraamillaan yksityiskoneilla (Suomen Kuvalehti 27.2.2017).

Lentomatkustamisen päästöjä on mahdollista kompensoida vapaaehtoisilla maksuilla, jotka käytetään esimerkiksi metsittämisprojekteihin.

Kompensointijärjestelmät eivät ole systemaattisessa käytössä missään puolueessa. Puheenjohtajista vain vasemmistoliiton Li Andersson kertoi lahjoittaneensa rahaa järjestöille lentojen kompensoimiseksi henkilökohtaisista lennoistaan.

"Edistän työssäni voimakkaasti ilmastonmuutoksen torjuntaa, ja mikäli voin kansanedustajana ja puoluejohtajana saada pienenkin parannuksen Suomen ilmastopolitiikkaan, on sen vaikutus suurempi kuin yksittäisten lentojen kompensointi", Andersson ker­too.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne paljastaa, ettei ”aina kompensoi päästöjä”. Muut puheenjohtajat eivät olleet käyttäneet kompensointijärjestelmiä.

Vastauksien mukaan lentämisen vähentämistä on mietitty puolueiden toiminnassa jonkin verran, mutta lentomatkustuksen välttäminen perustuu enemmän sen kuluihin kuin ympäristönsuojeluun.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden puoluejohtajien mukaan lennot esimerkiksi puoluekokouksiin ovat erityistapauksia. Kotimaan matkailussa lentokoneita käytetään vain, jos aikataulut eivät muuten anna periksi tai jos välimatkat ovat liian pitkiä. Yleisin mainittu lentokohde oli Pohjois-Suomi.

Sipilä linjaa, että esimerkiksi puoluehallituksen kokouksiin osallistuvan edellytetään käyttävän edullisinta julkista kulkuneuvoa, joka on lähes poikkeuksetta juna tai bussi.

Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah kertoo, että puolueen kilometrikorvaus luottamushenkilöiden matkustamiseen on 27 senttiä per kilometri.

"Sekään ei houkuta oman auton käyttöön ellei todella ole mahdollisuutta matkustaa paikalle muutoin."

Yleinen kilometrikorvausten taso on 42 senttiä kilometriltä.

Asemakaupungit tuntuvat olevan lentoja välttelevien puheenjohtajien suosikkeja. Erityisesti Henriksson on ihastunut raiteisiin.

"Puolueen suurempiin tilaisuuksiin ja kokouksiin järjestetään yleensä junakuljetuksia tai yhteinen bussi. Pyrimme järjestämään suuremmat tilaisuudet paikkakunnille, jonne on mahdollista kulkea junalla", hän kertoo.

Vaikka pietarsaarelainen Henriksson kertoo lisänneensä junamatkustamista, hän lensi Helsingin ja kotikuntansa välillä viime vuonna 24 meno-paluulentoa.

"Juna-aikataulut eivät aina sovi ohjelmaani mukaan, eivätkä junat aina pysähdy Pietarsaaren asemalla Pännäisillä, vaikka siitä ohi ajavatkin. Tämä ärsyttää minua suuresti, koska pidän junalla matkustamisesta", Henriksson kuvailee.

Andersson on samoilla linjoilla.

"Lentämisen välttämisen suurimmat esteet ovat aika ja junavuorojen vähentyminen. Myös Suomen poikki menevien junavuorojen lisääminen vähentäisi tarvetta lentämiselle", hän painottaa.

Näin puheenjohtajat listasivat viime vuoden lentojaan:

1. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lensi kotimaassa 7 matkalla ja ulkomailla 14 matkalla, joista kolme oli Euroopan ulkopuolelle Qatariin, Kiinaan ja Etelä-Amerikkaan. Lisäksi EU-neuvoston matkoja oli yhdeksän, joista yksi EU:n ulkopuolelle Norsunluu­rannikolle. Yhteensä 63 lentoa. Ei listannut henkilökohtaisia lentojaan.

2. Petteri Orpo (kok.) lensi valtiovarainministerin tehtävissä kotimaassa 8 matkalla, Brysseliin 8 kertaa, muualla EU:ssa kaksi kertaa ja kerran Washingtoniin. Puolueen puheenjohtajana hän matkusti lentämällä Maltalle. Lomia Orpo vietti Münchenissä ja Dubaissa.

3. Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja ja eurooppa­ministeri Sampo Terho lensi Euroopan sisäisiä lentoja 21 kertaa. Kaksi niistä oli lomalentoja.

4. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne matkusti lentämällä noin kymmenen kertaa työmatkoilla Euroopassa ja kotimaassa. Hän lensi kerran lomamatkalle.

5. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto lensi työmatkoillaan Brysseliin, Ruotsiin, Portugaliin ja kaksi kertaa Pariisiin. Lisäksi hän lomaili Aasiassa, paluulento osui vuoden 2018 puolelle.

6. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson lensi työ­matkoilla "muutaman kerran työn puolesta ulkomaille" sekä "useita kertoja kotimaassa". Vapaa-ajallaan hän lensi kaksi kertaa Yhdys­valtoihin tapaamaan puolisoaan.

7. RKP:n puheenjohtaja ­Anna-Maja Henriksson lensi kotikuntansa Pietarsaaren ja Helsingin välillä yhteensä 24 meno-paluu­lentoa. Hän matkusti lentäen myös Ivaloon ja Maarianhaminaan. Ulkomaan työmatkoja oli kahdeksan: neljä Ruotsiin, yksi Norjaan, yksi Brysseliin, yksi Ranskaan ja yksi Yhdysvaltoihin. Vapaa-ajallaan hän lensi kaksi kertaa Tukholmaan ja yhden Nizzaan.

8. Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah asuu Lapinlahdella ja lentää väliä Kuopio–Helsinki–Kuopio jokaisella eduskunnan istuntoviikolla. Viime vuonna hän lensi kokouksiin Ukrainaan, Liettuaan, Sveitsiin ja Peruun. Ei lomamatkoja lentäen.

9. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei vastannut kyselyyn ollenkaan.

Lue lisää

Finavia suosittelee maskien käyttöä matkustajille, henkilökunnalta niiden käyttöä edellytetään asiakaspalvelutehtävissä

WWF Suomi: "Pitkä lentomatka on selkeästi huonoin kulutusvalinta ilmastolle" – pääsihteeri matkusti viime vuonna lentäen 14 kohteeseen

Sitran ilmasto kestää lentämistä

Ekomatkailu saa valttikortit