Juna on selkeästi ympäristöystävällisin valinta taittaa matkaa. Eri liikennevälineiden hiilidioksidipäästöt laski MT:n pyynnöstä Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran käyttämä konsulttiyritys D-mat.
Vertailuun otettiin 440 kilometrin mittainen matka, joka vastaa etäisyyttä Helsingistä Tukholmaan.
Junan jälkeen varteenotettavin vaihtoehto on bussi tai henkilöauto siinä tapauksessa, että kyytiläisiä on useampi kuin yksi. Sitran mukaan oma auto kannattaa vaihtaa mahdollisimman vähäpäästöiseen, sillä valtaosa auton elinkaaren päästöistä aiheutuu polttoaineesta. Auton valmistuksen osuus päästöistä on vain 10–20 prosenttia.
Lyhyillä lentomatkoilla, kuten kotimaanlennoilla, potkurikone voi viedä perille liki samalla päästömäärällä kuin henkilöauto yksin ajettaessa.
Laivamatkailu on lentämisen jälkeen kaikkein saastuttavinta. Hiilidioksidipäästöjen suhteen Suomi sijaitsee epäonnisesti meren takana, joten täältä on vaikea lähteä ulkomaille muulla kuin lentokoneella tai laivalla.
Jos lentämistä ei voi välttää, suosittelevat Sitran asiantuntijat Matti Kahra ja Anu Mänty kompensoimaan matkasta aiheutuvat päästöt.
”Yksi parhaista tavoista on mitätöidä päästöyksiköitä pysyvästi EU:n päästökaupasta. Tämä onnistuu suomalaisen co2esto.com-palvelun avulla, joka ainoana Euroopassa tekee päästöjen mitätöintiä.”
Päästökompesaatiopalveluja on netissä useita, kuten Greenseat ja My Climate. Sivustojen kautta maksetut kompensaatiorahat käytetään hankkeisiin, joissa istutetaan metsää tai edistetään uusiutuvan energian käyttöä kehitysmaissa.
Sitran asiantuntijat kannustavat myös muihin arjen ilmastotekoihin, kuten korvaamaan autoilua pyöräilemällä ja kävelemällä, käyttämään ekosähköä, korvaamaan lihaa kasviksilla ja kotimaisella kalalla sekä tehostamaan kierrättämistä.
Lue myös: Näin puolueiden puheenjohtajat matkustivat
WWF pitää lentämistä selvästi huonoimpana vaihtoehtona - pääsihteeri matkusti lentäen 14 kertaa viime vuonna