Ympäristö

Juna on ylivoimaisesti vihrein kulkuneuvo – potkurikoneella pääsee lähes samoilla päästöillä kuin autolla yksin ajettaessa

MT teetti laskelmat runsaan 400 kilometrin matkan päästöistä eri kulkuvälineillä.
Stiina Hovi
Grafiikassa kulkuneuvojen polttoaineenkulutus perustuu VTT:n Lipasto-tietokantaan. Polttomoottoriautossa on käytetty pohjana Suomen ajoneuvokannan keskimääräistä ikää. Laiva on autolautta. Lentokoneiden täyttöasteeksi on oletettu 60 prosenttia.

Juna on selkeästi ympäristöystävällisin valinta taittaa matkaa. Eri liikennevälineiden hiilidioksidipäästöt laski MT:n pyynnöstä Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran käyttämä konsulttiyritys D-mat.

Vertailuun otettiin 440 kilometrin mittainen matka, joka vastaa etäisyyttä Helsingistä Tukholmaan.

Junan jälkeen varteenotettavin vaihtoehto on bussi tai henkilöauto siinä tapauksessa, että kyytiläisiä on useampi kuin yksi. Sitran mukaan oma auto kannattaa vaihtaa mahdollisimman vähäpäästöiseen, sillä valtaosa auton elinkaaren päästöistä aiheutuu polttoaineesta. Auton valmistuksen osuus päästöistä on vain 10–20 prosenttia.

Lyhyillä lentomatkoilla, kuten kotimaanlennoilla, potkurikone voi viedä perille liki samalla päästö­määrällä kuin henkilöauto yksin ajettaessa.

Laivamatkailu on lentämisen jälkeen kaikkein saastuttavinta. Hiilidioksidipäästöjen suhteen Suomi sijaitsee epäonnisesti meren takana, joten täältä on vaikea lähteä ulkomaille muulla kuin lentokoneella tai laivalla.

Jos lentämistä ei voi välttää, suosittelevat Sitran asiantuntijat Matti Kahra ja Anu Mänty kompensoimaan matkasta aiheutuvat päästöt.

”Yksi parhaista tavoista on mitätöidä päästöyksiköitä pysyvästi EU:n päästökaupasta. Tämä onnistuu suomalaisen co2esto.com-palvelun avulla, joka ainoana Euroopassa tekee päästöjen mitätöintiä.”

Päästökompesaatiopalveluja on netissä useita, kuten Greenseat ja My Climate. Sivustojen kautta maksetut kompensaatiorahat käytetään hankkeisiin, joissa istutetaan metsää tai edistetään uusiutuvan energian käyttöä kehitysmaissa.

Sitran asiantuntijat kannustavat myös muihin arjen ilmasto­tekoihin, kuten korvaamaan autoilua pyöräilemällä ja kävelemällä, käyttämään ekosähköä, korvaamaan lihaa kasviksilla ja kotimaisella kalalla sekä tehostamaan kierrättämistä.

Lue myös: Näin puolueiden puheenjohtajat matkustivat

WWF pitää lentämistä selvästi huonoimpana vaihtoehtona - pääsihteeri matkusti lentäen 14 kertaa viime vuonna

Lue lisää

Yhdysvallat avaa myös maarajansa marraskuun alkupuolella

Asiakas voi pian kompensoida hotelliyönsä ilmastopäästöt – S-ryhmä kiittää, ettei hiilensidontapalveluilta pian enää vaadita rahankeräyslupaa

Maailman pohjoisin mylly brändäsi puhtaan kauran: "Kauran gluteenittomuus varmistetaan pellolta asiakkaille saakka"

Elintarvikevienti kasvoi alkuvuonna eniten Kiinaan ja Venäjälle