Ympäristö

Koivulle allergisille tiedossa hankala siitepölykausi – kuusi kukkii kehnosti

Luonnonvarakeskus Luke ennustaa kuusen siemensadon jäävän huonoksi koko maassa. Mänty tuottaa siemeniä runsaasti eteläisessä Suomessa, mutta pohjoisessa sato jää heikoksi.
Kari Salonen
Suomalaiset koivut alkavat kukkia tavallisesti toukokuun alussa.

Koivu kukkii edellisvuosia runsaammin erityisesti avoimilla ja lämpimillä kasvupaikoilla, mikä tietää koivuallergikoille hankalaa kevättä, ennustaa Luonnonvarakeskus Luke.

Tavallisesti koivut alkavat kukkia toukokuun alussa, mutta ilmavirtojen mukana siitepölyä alkaa kulkeutua Suomeen viimeistään huhtikuun puolessa välissä.

Toisin kuin koivu, kuusi kukkii tänä keväänä kehnosti koko maassa, Luke tiedottaa. Huvenneihin siemenvarastoihin ei siis tänäkään syksynä ole tiedossa täydennystä. Kyseessä on neljäs peräkkäinen vuosi, kun kuusi kukkii heikosti Etelä-Suomessa.

Männystä on odotettavissa runsaasti siemeniä Etelä- ja osassa Keski-Suomea. Sen sijaan maan pohjoisosassa siemensato jää määrältään ja laadultaan heikoksi.

Luken mukaan Etelä-Suomessa männyn luontaisen uudistamisen näkymät ovat vaikeutumassa: kahden seuraavan kevään aikana männyn siemensadon ennustetaan jäävän maan eteläosissa tämänkeväistä heikommaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö tätä koivusta? Yksitoista faktaa kotimaisesta lehtipuusta

Lumimittarit ovat kalunneet koivuja lehdettömiksi

Tutkijat tekivät yllättävän havainnon: Siitepölykausi lisää hengitystiesairauksien kuolleisuutta jopa 20 prosentilla