Selvitys: Marjasato jäi keskinkertaiseksi – puolukan sato romahti alle puoleen - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Selvitys: Marjasato jäi keskinkertaiseksi – puolukan sato romahti alle puoleen

Luonnonmarjojen ja -sienten poiminnasta saatu kokonaistulo aleni reilulla kolmanneksella noin 13,3 miljoonaan euroon.
Aune Sinkkonen
Puolukkaa kerättiin luonnonmarjoista eniten, mutta senkin sato jäi alle puoleen edellisvuoden sadosta.

Luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärätutkimuksen mukaan marjasato jäi keskinkertaiseksi. Luonnonmarjojen ja -sienten poiminnasta saatu kokonaistulo aleni reilulla kolmanneksella noin 13,3 miljoonaan euroon.

Puolukkaa kerättiin luonnonmarjoista eniten, mutta senkin sato jäi alle puoleen edellisvuoden sadosta. Puolukan sato oli noin 5 miljoonaa kiloa.

Mustikkaa kerättiin 3,6 miljoonaa kiloa. Lakkaa taas kerättiin myyntiin runsaat 220 000 kiloa. Varsinkin Itä-Lapissa lakkasato oli runsas ja marjan laatu hyvä.

Keskikertainen sato vaikutti myös marjavientiin. Mustikkaa vietiin huomattavasti vähemmän kuin kahtena aiempana vuonna. Valtaosa siitä vietiin Kiinaan ja Ruotsiin. Tuorepuolukkaa vietiin 63 000 kiloa. Siitä valtaosa meni Ruotsiin.

Poimitusta mustikasta 23 prosenttia oli luomua. Puolukasta luomun osuus oli viime vuonna 6 prosenttia ja lakasta 59 prosenttia.

Myös sienisato oli kylmyyden ja sateisuuden takia vuonna 2017 myöhässä tavanomaisesta. Luonnonsienistä eniten kerättiin rouskuja. Kantarelli- ja herkkutattisato jäi erittäin heikoksi edellisvuoteen verrattuna.

Valtaosa kantarelleista ja herkkutateista kerättiin Itä-Suomesta. Suppilovahverosato oli kylmästä kesästä huolimatta hyvä ja sitä voitiin kerätä vielä poikkeuksellisen myöhäänkin.

Tutkimuksen luvuista puuttuvat suoramyynti, osa torikaupasta ja kotitarvepoiminta. Tutkimuksen on tehnyt Kantar TNS Agri Oy ja tilannut Maaseutuvirasto.

Lue lisää

Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia

Ministeriön selvitys: Business Finland on myöntänyt koronatukea pääosin säädösten mukaisesti, mutta yksittäistapauksissa kriteereistä on lipsuttu

Vihriälän työryhmä esittelee keinoja rajoittaa Suomen talouden koronatuhoja

Kunnosta marjatarha helposti: Saat enemmän satoa!