MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Ympäristö

Ethän riko riistakamerallasi lakia? Poliisi neuvoo, mitä sillä ei saa tehdä

Omaan pihaan rajoittuvasta kameravalvonnasta ei tarvitse ilmoittaa tarroin, joskaan mikään ei sitä kielläkään.
Riistakameralla voi kuvata esimerkiksi peuroja.

Monella suomalaisella on esimerkiksi kotipihan valvonnassa käytössä riistakamera. Kameran käytössä on kuitenkin syytä ottaa huomioon muutamia asioita, jotta ei syyllisty mahdollisiin laittomuuksiin.

Naapuri voi esimerkiksi haluta riistakameran avulla selvittää, käykö joku hänen pihallaan omenavarkaissa. Kamera saattaa tällöin kuvata samalla myös muuta yksityistä aluetta tai pihamaata ja siellä kulkevia ihmisiä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho huomauttaa, että tässä tapauksessa naapurin toiminta on lainvastaista.

"Asennettaessa valvontakameroita on varmistettava se, ettei se vahingossakaan kuvaa esimerkiksi naapurin piha-aluetta ja siellä olevia ja liikkuvia kotirauhan piirissä olevia ihmisiä", hän sanoo.

Itä-Suomen hovioikeuden vuonna 2014 tekemän päätöksen mukaan kesämökilleen kaksi riistakameraa asettanut henkilö tuomittiin sakkoihin salakatselusta, koska oikeus katsoi, että hän oli kuvannut ihmisiä myös naapureiden tontilla.

Jos riistakamera aiotaan laittaa maastoon, on siihen pyydettävä lupa maanomistajalta. Poliisitarkastaja huomauttaa, että pelkkä metsästysoikeuden tai ruokintaluvan saaminen ei anna siihen oikeutta.

"Luvan saamisen jälkeen tulee huomioida se, ettei kamera ole suunnattuna kenenkään yksityiselle piha-alueelle saatikka huoneistoon. Yleensä riistakamerat asennetaan metsän siimekseen tai syrjäiselle pellolle, jolloin yksityisyyden loukkaamiselle ei ole juurikaan vaaraa", Aho sanoo.

Omaan pihaan rajoittuvasta kameravalvonnasta ei tarvitse ilmoittaa tarroin, joskaan mikään ei sitä kielläkään. Poliisitarkastaja vinkkaa, että murtojen ennaltaehkäisyn kannalta näkyvissä oleva tarra saattaa olla jopa yhtä oleellinen varuste kuin kamera.

Lue lisää

Poliisiylijohtaja paljastaa: Viranomaisten näkyvyyden parantamiseen käytetään 4,1 miljoonaa euroa – potista merkittävä osa harvaan asutuille seuduille

Poliisi lopetti teuraskuljetuksesta karanneen kyytön – ehti olla vapaana lähes kaksi viikkoa

Miksi apteekkimurrot ja -ryöstöt ovat vähentyneet Suomessa? Poliisitarkastaja kertoo

Joka viides poliisin henkilöstöstä työskentelee vakavista sisäilmaongelmista kärsivissä kohteissa – huonokuntoisia tiloja on MT:n selvityksen mukaan erityisesti Pohjois-Suomessa