Ympäristö

Katso video pandankestävistä leluista: Ähtärin pandoille sorvattiin leikkipallot Karjalan männystä

Leikkipallot lahjoitettiin Lumille ja Pyrylle tänään Ähtärissä. Lumi otti lelun heti käyttöön.
Joona Kotilainen
Lumin ja Pyryn puupallot on sorvattu Uimaharjun sahalta poistoon menneistä ylisuurista mäntytukeista.

Ähtärin eläinpuiston pandoille Lumille ja Pyrylle ei ole tahtonut löytyä kestäviä leluja. Hevosille tarkoitetut kumiseospallot ne ovat purreet esimerkiksi littanoiksi.

Kontiolahtelaisen puusepänyritys Puuartisti Oy:n luova johtaja Miikka Kotilainen kuuli pandojen leikkeihin liittyvästä haasteesta ja päätti tarttua siihen yhdessä yrityksen muiden työntekijöiden kanssa.

"Tarjouduimme suunnittelemaan ja tekemään Lumille ja Pyrylle luonnonmukaiset sekä kestävät pallot karjalaisesta männystä."

Käsinsorvatut mäntypallot valmistettiin kiertotaloushengessä Puuartistin verstaan laajennuksesta ylijääneestä puutavarasta. Puut ovat alunperin Stora Enson Uimaharjun sahalta poistoon menneitä ylisuuria mäntytukkeja, jotka olisivat muuten menneet poltettavaksi.

Pallot painavat 12 kiloa ja niiden halkaisija on 40 senttimetriä. Riittävän suuret, jotta pandat eivät pureskele niitä rikki ja riittävän painavat, jotta pandojen olisi mukava niitä käsitellä.

"Pallot koostuvat mäntykappaleista, jotka tapitimme toisiinsa, kasasimme kehiksi ja siitä edelleen aihioksi, jotka sitten sorvasimme käsivaralta lopulliseen muotoonsa. Kiinnitimme lopuksi köydet kanniskelua varten ja teimme keskelle pienen onton tilan, mihin voi piilottaa herkkupaloja", kuvailee Kotilainen.

Pallot lahjoitettiin pandoille tiistaina. Kun palloihin laitetut tutustumisherkut oli syöty, naaraspanda Lumi ei arastellut vaan ryhtyi pyörittelemään palloa tassuillaan ja kuljetti sen myös ulkotarhaan lumileikkeihin.

Urospanda Pyry taas ei vielä ainakaan intoutunut leikkimään, vaan jatkoi bambun rouskuttamista.

"Etukäteen arveltiinkin, että koska Lumi on muutenkin leikkisämpi, se varmasti kokeilee palloa heti. Pyryllä on vähän murrosikää ja se ei niin helposti innostu, vaan ennemminkin ruoka maistuu”, kertoo eläintenhoitaja Jenna Heinonen.

Pandat pääsivät tekemään tuttavuutta palloihin ensin sisätarhassa, kun Heinonen asetteli pallojen päälle pandakakun paloja ja pallon sivuihin porattuihin reikiin porkkananpätkiä.

Riisi-, maissi- ja soijajauhosta, öljystä, kananmunista, sokerista, suolasta ja kalsiumista koostuva pandakakku tuntuikin pandoille maistuvan ennen kuin ne palloihin malttoivat tutustua.

Heinosen mukaan pandat kiintyvät leluihinsa ja etenkin Lumin käytössä olleet lelut kelpaavat sitten Pyrylle sitäkin paremmin. Toistaiseksi pandakaksikko pääsee tutustumaan toisiinsa vain aidan läpi, ennen kuin lisääntyminen on ajankohtaista.

"Olihan se mahtavaa nähdä, että palloista oli iloa ja mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten pitkään ne kestävät näiden veijarien käsittelyssä", toteaa Kotilainen Puuartistilta.

Otsikkoa muutettu 15.37. Lisätty tieto videosta.

Lue lisää

Lumi-pandan kiima pitää eläinpuiston intendentin varpaillaan: "Pääsiäinen oli niin jännittävää aikaa, että näin jopa unta pandoistamme"

Pandoistaan tunnetun Ähtärin eläinpuiston taustayhtiö aloittaa yt-neuvottelut – jopa 20 henkilöä voi saada potkut

SK: Ministeriö arvioi, että Ähtärin eläinpuiston pandat voidaan joutua palauttamaan Kiinaan

Korona aiheutti bambupulan – Kanada joutuu palauttamaan pandoja Kiinaan, Ähtärin pandoilla ei ole pulaa popsittavasta