Ympäristö

Vuokraturvan Timo Metsola pyysi kaikilta vesilläliikkujilta apua Facebookissa: "Tulkaa hätistämään merimetsot saareltani"

"Kaikki vesillä liikkujat saavat vapaasti ja oikein mielellään rantautua saarelle ja viereiselle luodolle koko kevään ajan toukokuun loppuun saakka!"
Kaj Mattsson
Tuhannen merimetson yhdyskunta oli vallannut Airiston keskellä Saaristomerellä sijaitsevan Juusonkarin ja sen edustalla olevan Kirveskarin luodon.

"Saari on saanut pahasti siipeensä", kuvaa Timo Metsola Saaristomeren sydämessä, keskellä Airistoa sijaitsevan Juusonkari-nimisen saarensa tilannetta Maaseudun Tulevaisuudelle.

Syynä on saarelle asettautunut merimetsokolonna, joka tänäkin keväänä yrittää vallata saaren sen omistajilta.

Metsola haki ja sai elykeskukselta karkotusluvan merimetsoille, jotka näinä päivinä jälleen lentävät pesimään Saaristomerelle ja muualle Suomen rannikolle.

Helsingissä asuvana Metsola ei perheineen pysty olemaan jatkuvasti hätistämässä mustanpuhuvia lintuja saareltaan.

Mökkeilyä ja saaristoa harrastava Metsola tunnetaan paremmin vuokranvälitys- ja asunnonvälityskonsernin Vuokraturvan toimitusjohtajana, konsernin perustajana ja pääomistajana.

Metsola kutsuukin alueella liikkuvia kalamiehiä ja vesillä liikkuvia ottamaan saaren tauko- ja kalapaikakseen nyt keväällä, kun lintuyhdyskunta ryhtyy pesäpuuhiin.

"Kaikki vesillä liikkujat saavat vapaasti ja oikein mielellään rantautua saarelle ja viereiselle luodolle koko kevään ajan toukokuun loppuun saakka!"

Metsola keksi ottaa yhteyttä Airiston-Velkuan kalastusalueeseen, jolla niin ikään on ollut merimetsoista ongelmia. Myös Airiston-Velkuan kalastusalueella on voimassa oleva lupa merimetsojen häirintään ja häätämiseen alueelta.

Merimetsot pystyvät isoina kolonnina tuhoamaan saaren puuston väkevillä ulosteillaan muutamassa kesässä. Kalastajat ovat puolestaan käärmeissään siitä, että linnut syövät lähivesiltä kaikki kalat, jotka eteen sattuvat.

"Huomio siianonkijat, muut kalamiehet ja vesillä liikkuvat. Etelä-Airistolla sijaitsevan Kirveskarin-Juusonkarin mökin omistaja käy harvakseltaan saarellaan. Pääkaupunkiseudulla asuva mökkiläinen otti yhteyttä ja pyysi välittämään toiveen, että saaren rannat otettaisiin kalastuskohteiksi ja taukopaikaksi nyt keväällä! On ilmeistä, että merimetsot yrittävät tänäkin vuonna perustaa yhdyskunnan saarille", kuulutti Airiston-Velkuan kalastusalueen isännöitsijä Timo Saarinen kalastusalueen Facebook-sivulla.

Niin Metsolalla kuin kalastusalueellakin on omalla alueellaan lupa hajottaa ja polttaa merimetson pesät, häiritä lintuja äänin ja liikkein niin kauan kun pesissä vielä ei ole munia. Tehokasta kannanrajoittamista olisi myös munien öljyäminen tai rei'ittäminen, mutta siihen ei elykeskus ole antanut lupaa Saaristomeren ongelmasaarilla.

"Tuho oli hirvittävä, kun edelliskeväänä saavuimme ensi kertaa saarelle", Metsola kertoo.

Merimetsojen pesintä oli jo käynnissä, mitään ei ollut silloin tehtävissä. Mökkiläinen oli saanut saarikaupan päälle tuhat lintua poikasineen.

Kiinteistökaupan ammattilainen oli ostanut saaren, mutta edellinen omistaja saati kaupan välittänyt ja alueella laajasti toimiva kiinteistönvälittäjä ei ollut maininnut mitään merimetsoista. Edellinen omistaja oli lintuongelmasta tietoinen ja oli jo aiemminkin hakenut ja saanut elykeskukselta karkotusluvan.

Metsola vei saarikaupan käräjille vaatien hinnanalennusta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vahvisti viime lokakuussa sovittelun tuloksen, jonka mukaan kiinteistönvälittäjän ja kuolinpesän on yhteisvastuullisesti maksettava 66 000 euroa vahingonkorvausta Airistolta saaren ostaneelle miehelle. Päätöksestä uutisoivat Åbo Underrättelser ja Turun Sanomat.

Juusonkari-Kirveskari on noin hehtaarin kokoinen saari luotoineen keskellä Turun edustalla sijaitsevaa Airiston aukkoa. Saaren kummaltakin puolen menee laivaväylä.

Metsola kertoo käyneensä saarella edellisen kerran vuoden lopussa ennen jäiden tuloa.

"Tehokkain ehkäisytoimi merimetsoille on se, että saarella ja sen edustalla kävisi ihmisiä paikalla, rantautuu ja kalastelee. Linnut katoavat, kun tulee liikettä. Satunnainen käynti saarella ei riitä", Timo Metsola tietää kokemuksesta.

Alueen mökkiläiset ja kalastajat haluavat päästä merimetsoista. Merimetsot hakeutuvat saarille, jotka eivät ole asuttuja. Jos pesintäluodot sijaitsevat kauempana ulkomerellä, ne aiheuttavat vähemmän haittaa.

Facebookin keskusteluketjussa harrastajakalastajien ja mökkiläisten reaktiot ovat olleet positiivisia. "Todella hienoa!"

Tykkäyksiä on ropissut keskusteluketjuun, mutta myös lintuharrastajat ovat heränneet: jopa maanomistajan oikeutta kutsua vierailijoita saarelleen pesimäkauden aikana on epäilty huolimatta häirintäluvista:

"Merimetson häirintä vaikuttaa myös muihin lajeihin. Yleisesti ottaen pesimäkauden aikana ei tulisi koskaan nousta maihin luodoille ilman perusteltua syytä."

Birdlife Suomen aktiiviharrastaja oli huolissaan alueen luotojen lajistoon kuuluvista kyhmyjoutsenista, valkoposkihanhista, haahkoista, isokoskeloista ja lokeista.

Kalastusalueen isännöitsijä Timo Saarinen korostaa, että saarenomistaja pyysi nyt perustellusta syystä vesilläliikkujilta apua.

Poikkeuslupa kattaa myös viereisen puuttoman kallioluodon, Kirveskarin.

Timo Metsola kiittää yhteistyötä kalastusalueen kanssa. Paikallisilta mökkiläisiltä ja kalastajilta on tullut positiivista palautetta.

"Minusta tämä on tosi hyvä ratkaisu. Jos se auttaa, myös tulevina keväinä kannustan vieraita saarelle."

Merimetsot ovat vieraslaji, joka on nopeasti levinnyt Itämerellä. Biologit kiistelevät, onko lintu kiinalaisperäinen vieraslaji vai alkuperäinen eurooppalainen merimetso, joka ilman luontaisia vihollisia on levinnyt.

EU on määritellyt lajin rauhoitetuksi. Ruotsissa, Puolassa, Tanskassa ja muissa Itämeren rantavaltioissa merimetsoja ammutaan poikkeusluvin kalavesille aiheutuvan vakavan vahingon estämiseksi.

Avovesikaudella merimetsojen yhteismääräksi Suomen rannikolla on arvioitu 150 000 lintua.

Kun jokainen merimetso syö 450–500 grammaa kalaa jokainen päivä ja avovesikausi kestää 240 vuorokautta, merimetsot verottavat kalakantaa vuodessa noin 16 miljoonaa kiloa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rauman satamajohtaja tyrmistyi ely-keskuksen päätöksestä: "Olisi turhauttavaa jättää näitä luotoja lintureservaatiksi"

Estääkö merimetso miljarditilaukset Rauman telakalta ja satamasta? "Käsittämätöntä, että jotkin linnut ja ely-keskus voivat ottaa alueen haltuun, muut väistyköön"

Saaristomeren särkisaalis tapissa, lahnan pyyntiä voisi vielä lisätä – pyynnin toivotaan jatkuvan, vaikka palkkioraha loppuu