Ympäristö

Kunnissa pohditaan energiaremontteja käyttömuotoaan muuttaviin kiinteistöihin – Lappeenrannassa entinen palvelukoti hörppää vuodessa 50 000 litraa öljyä

Liki 80 kuntaa on teettänyt valtion tukeman kuntakatselmuksen uusiutuvan energian lisäämiseksi.
Antti Pokkinen, Heli Kumpulainen, Ville Reinikainen ja Timo Määttä tapasivat Lavolan paloaseman edessä. Rakennuksen katolla on aurinkopaneeleja, jotka aurinkoisena päivänä tuottavat energiaa yli aseman tarpeen.

Projektipäällikkö Heli Kumpulainen LCA Consulting Oy:stä seisoo fläppitaulun edessä tussi kädessä ja kannustaa kunnan virkamiehiä heittelemään ehdotuksia. Tarkoitus on saada kasaan ainakin kymmenen kiinteistöä, joiden mahdollisuus siirtyä uusiutuvaan energiaan selvitetään.

Projektipäällikkö Ville Reinikainen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta avaa pelin ehdottamalla aurinkopaneeleja kahden uimahallin katolle. Aurinkopaneeleja on Lappeenrannassa vasta muutamassa kaupungin omistamassa rakennuksessa. Tarkoitus on moninkertaistaa määrä.

Muutkin osallistujat innostuvat. Kenties koululle sopisi hakelämmitys ja pariin varastorakennukseen pellettilämmitys. Lentokentälle on jo suunniteltu aurinkopaneeleja. Pian kohteita on kasassa viitisentoista.

Käynnissä on valtion tukema uusiutuvan energian kuntakatselmus, jota luotsaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Palaverissa nousee esiin kuntia vaivaava ongelma. Mitä tehdä kiinteistöille, joiden kohtalo on auki? Lappeenrannan kaupunki omistaa yli 400 rakennusta, joista osan käyttömuoto muuttuu mahdollisten kuntaliitosten, palveluiden lakkautusten ja soten myötä.

Kannattaako rakennuksiin investoida, jos ei tiedetä, onko niille käyttöä lähitulevaisuudessa? Entä pitääkö tyhjillään olevia kiinteistöjä lämmittää siltä varalta, että joku ostaisi ne?

Esimerkiksi nousee entinen palvelukoti, joka toimii nykyään varastona. Sen lämmitykseen kuluu vuodessa 50 000 litraa öljyä.

Lappeenrannan kaikista rakennuksista 16 prosenttia lämpiää öljyllä tai kaasulla. Öljylämmitteisiä taloja on noin 3 000. Jos ne sijaitsevat ryppäittäin, voisi öljyn korvata alueellisella hakevoimalalla ja osin teollisuuden hukkalämmöllä. Toimivia olisivat myös hybridiratkaisut, kuten maalämpö ja aurinkopaneelit.

Kokouksessa pohditaan, miten kyläyhteisöjä voisi aktivoida uusiutuvan energian hankkeisiin. Maanviljelijät voisivat perustaa biokaasulaitoksia. Konsulttiyhtiö ehdottaa myös alueella käytettävän biopohjaisen, vihreän kaukolämmön tuotteistamista.

Reinikaisen mukaan asukkaita palvelee nettisivu energiavalinta.fi, josta voi tarkistaa, mille alueille aurinkopaneelit tai maalämpöpumput soveltuvat. Palvelu täydentyy vielä lämpökartalla, josta näkee minkä talojen katoilla on lämpövuotoja.

Kuntakatselmuksen tekevä LCA Consulting Oy veloittaa työstä noin 10 000 euroa. Siitä valtio maksaa puolet. Työhön kuuluu soveltuvimpien energiamuotojen selvittäminen ja laitetoimittajien kilpailuttaminen.

Jos energiaremontti toteutetaan edes osassa kuntakatselmuksen kohteista, harppaa Lappeenranta monta askelta lähemmäs vuodelle 2050 kaavailtua hiilineutraaliutta. Tähän mennessä kaupunki on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään 40 prosenttia vuodesta 1990.

"Liikennepuoli on iso haaste. Jos luonnon hiilinielut, kuten metsät, huomioitaisiin, olisimme jo hiilineutraaleja", Reinikainen toteaa.

Johtava asiantuntija Timo Määttä Motivasta kertoo, että uusiutuvan energian kuntakatselmus on tehty liki 80 kunnassa. Suunniteltuja toimenpiteitä ovat toteuttaneet mukavasti muun muassa Tampere, Kotka ja Seinäjoki.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihreiden Haavisto: "Öljylämmityksestä luovuttava vuoteen 2030 mennessä"

Kaupungissa on mahdollista asua vihreästi – kerrostalo tuottaa energiaa Tampereella

Ylivieskan uuden kirkon suunnittelu etenee: Arkkitehtikilpailu käynnissä