Tutkimus: Maatalousmaata tarvittaisiin 75 prosenttia nykyistä vähemmän, jos kukaan ei söisi lihaa tai maitotuotteita - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Tutkimus: Maatalousmaata tarvittaisiin 75 prosenttia nykyistä vähemmän, jos kukaan ei söisi lihaa tai maitotuotteita

Oxfordin yliopiston professorin mukaan lihan ja maitotuotteiden pois jättäminen ruokavaliosta on todennäköisesti tehokkain yksittäinen teko, jonka yksilö voi tehdä ympäristön hyväksi.
Jukka Pasonen
83 prosenttia maailman maatalousmaasta palvelee eläintuotantoa.

Science-lehden julkaiseman Oxfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan maatalous käyttäisi maailmanlaajuisesti 75 prosenttia nykyistä vähemmän maata, jos liha- ja maitotuotteiden kulutus loppuisi.

Tutkijoiden analyysin mukaan ihmiset saavat liha- ja maitotuotteista 18 prosenttia kaloreista ja 37 prosenttia proteiinista, mutta niiden tuottamiseen tarvitaan 83 prosenttia maatalousmaasta. 58 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasujen päästöistä menee lihan- ja maidontuotannon piikkiin.

Tutkimus kattoi 40 000 maatilaa 119 maassa. Tarkastelussa oli mukana 40 eri tuotetta, jotka edustavat 90 prosenttia maailman kaikesta kulutetusta ruuasta. Ympäristövaikutuksia tarkasteltiin maatilalta lautaselle asti.

Tutkimusta johtanut professori Joseph Poore sanoo The Guardian -lehden haastattelussa, että vegaaniruokavalioon siirtyminen on yksilölle luultavasti merkittävin yksittäinen keino vähentää ympäristökuormitustaan.

Lihan ja maitotuotteiden välttäminen on Pooren mukaan tehokkaampi keino kuin esimerkiksi lentämisen vähentäminen, koska lentäminen vaikuttaa lähinnä kasvihuonekaasupäästöihin. Maatalous sen sijaan kuormittaa ympäristöä monin tavoin. Se esimerkiksi vähentää luonnon monimuotoisuutta ja rehevöittää vesistöjä.

Eri alueiden maatilojen ympäristövaikutusten välillä on suuria eroja. Siksi eläintuotannon karsiminen puoleen nykyisestä lakkauttamalla tuotantoa ympäristölle haitallisimmasta päästä voisi tuoda jo kaksi kolmasosaa ympäristöhyödyistä.

Pooren mukaan laitumella ruokittu nautakin on paljon haitallisempaa kuin kasviperäinen ruoka.

"Ruohon muuttaminen lihaksi on kuin hiilen muuttamista energiaksi. Se aiheuttaa valtavat päästöt", Poore sanoo Guardianille.

Suomessa tutkimuksen ovat uutisoineet muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat.

Suomessa on käyty vilkasta keskustelua pitkin vuotta lihan syömisen ja muiden kulutustottumusten aiheuttamasta kuormituksesta.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Perttu Virkajärvi korosti Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa tammikuussa, että suomalainen karjatalous on suhteellisen vähäpäästöistä maailman mittakaavassa.

Virkajärven esimerkkilaskelman mukaan suomalaisen vuodessa syömä naudanliha kuormittaa ilmastoa 420 hiilidioksidikilon edestä, kun taas yhden hengen edestakainen lentomatka Helsingin ja Bangkokin välillä tuottaa 3396 hiilidioksidikiloa vastaavat päästöt.

Guardianin uutinen (englanniksi)

Lue myös:

Tutkimus: Lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa kahdeksan vuotta pysyvä naudanlihansyöjä

Lue lisää

Ilmastonmuutos huolettaa useimpia, mutta lihasta on luopunut sen takia vain noin joka kymmenes

Selvitys: Metsänhoidossa syytä varautua tuhoriskin kasvuun – kuusi ongelmissa ilmaston lämmetessä

Miten Suomi saadaan vähähiiliseksi? Ympäristöministerin tiedotustilaisuus kello 12.15

Suomen johdolla ilmastotalkoisiin