LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Muovin kierrätys kiihtyy – keräyspönttöön kelpuutetaan kaikki pakkausmuovi paitsi PVC ja öljykanisterit

Kierrätettävän muovin määrä pyritään moninkertaistamaan vuoteen 2025 mennessä. Katso jutun lopusta muovinkierrättäjän muistilista.
Stiina Hovi
Muovinkeräykseen ei haluta PVC-muovia, joka voi pilata kierrätettävän muovierän. PVC-pakkauksia kulkeutuu kuluttajille muun muassa Aasian verkkokaupan mukana.

Suomessa valtaosa muoviroskasta päätyy sekajätteen mukana polttoon. Muovipakkauksista kierrätetään alle viidennes. Niiden keräys kuluttajilta alkoi vuonna 2016.

Kotitalouksien muovijäte käsitellään Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä. Tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi kertoo, että tänä vuonna muovin keräysmäärä kaksinkertaistuu lähes 12 miljoonaan kiloon.

EU:n kiertotalouspaketin tavoitteena on, että vuonna 2025 puolet muovipakkauksista kierrätetään. Suomessa se tarkoittaa noin 55 miljoonaa kiloa. Silloin Riihimäen laitosta ei tarvitse enää ruokkia tuontimuovilla.

Muovin keräyksestä vastaa muovipakkausten tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy. Sillä on velvollisuus järjestää keräyspiste jokaiseen yli 10 000 asukkaan taajamaan. Nyt pisteitä on 526 kappaletta.

”Olemme lisäämässä satakunta keräyspistettä pienempiin kuntiin”, kertoo Uusiomuovin kehitysjohtaja Peter Rasmussen.

Myös kunnalliset jäteyhtiöt ovat järjestäneet joitain kymmeniä keräys­pisteitä. Yhä useammassa kunnassa muovia kerätään suoraan kiinteistöiltä.

Kaikista kestomuoveista voidaan valmistaa uusiomuovia, kunhan laatu on riittävä, eikä kyseessä ole sekoite. Riihimäellä muovit lajitellaan viiteen eri laariin LDPE, HDPE, PP, PET ja sekamuovi. Jugurttipurkkien polystyreeni, PS, ohjataan toistaiseksi sekamuovijakeeseen, josta tehdään muovilautoja.

Keräysmäärien kasvaessa myös polystyreeni saattaa saada oman laarinsa, ja kenties useampikin muovilaatu. Toistaiseksi kierrätysmuovista valmistetaan lähinnä kauppakasseja, kukkaruukkuja, kastelukannuja ja jätesäkkejä. Mikäli muovin kemiallinen kierrätys yleistyy, tulevaisuudessa kierrätysmuovista voidaan ehkä valmistaa myös elintarvikepakkauksia.

Koivuniemen mukaan kuluttajan kannattaa laittaa keräykseen liki kaikki ja kaikenvärinen pakkausmuovi. Ainoastaan numerolla 03 merkittyä polyvinyylikloridia eli pvc-muovia ei haluta keräyspönttöön.

Koivuniemen mukaan PVC:tä ei juuri käytetä elintarvikepakkauksissa. Sen sijaan Aasiasta tulevien verkkotilausten ja halpahallien tuotteiden pakkauksissa sitä käytetään.

Myöskään öljy- ja bensakanistereita ei saa viedä keräykseen, sillä ne voivat tyhjinäkin aiheuttaa vaaratilanteita.

”Jos on epävarma, paketin voi laittaa sekajätteeseen, mistä se kulkeutuu energiakäyttöön”, Koivuniemi vinkkaa.

Myös Riihimäeltä ”väärään osoitteeseen” saapuneet pakkaukset päätyvät viereiseen jätevoimalaan.

Keräyspönttöön tulisi kiikuttaa suhteellisen puhdasta muovia.

”Pakkauksessa ei saisi olla näkyvää likaa. Tiskiaineella tai lämpöisellä vedellä ei tarvitse kuitenkaan tiskata”, Koivuniemi neuvoo.

Alumiinia sisältävät muovipakkaukset, kuten lääkepakkaukset, kuuluvat sekajätteeseen. Etikettejä ja hintalappuja ei tarvitse nypertää irti.

Muovinkeräys on tarkoitettu vain pakkausjätteelle. Mikäli joku kuitenkin tunkee muoviämpärin keräysastiaan, menee sekin kierrätykseen.

Monia biopohjaisia muoveja, kuten sokeriruo’osta valmistettua polyeteeniä, voidaan kierrättää kuten perinteistä muovia. Sen sijaan biohajoavat muovit kuuluvat kompostiin tai sekajätteeseen.

NÄIN KIERRÄTÄT MUOVIA

Muovinkeräykseen kuuluvat vain tuotteiden muovipakkaukset.

Eri muovilaatuja ei saa sulloa sisäkkäin.

Pakkaukset tyhjennetään ja tarvittaessa pyyhitään tai huuhtaistaan sekä kuivataan.

Erityisen likaiset pakkaukset sekajätteeseen.

Pakkauksista irrotetaan korkit, kannet ja suojakalvot ja laitetaan ne erillisinä keräysastiaan.

Muovikassia voi käyttää jätteen pakkaamiseen, sillä muovijalostamolla on pussinrepijä.

Biohajoavat pakkaukset kompostiin tai sekajätteeseen.

Kartonki- tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, laitetaan ­kartonginkeräykseen.

Muovipakkaukset, joissa on metallia, menevät sekajätteeseen.

PVC-pakkaukset (merkitty numerolla 3) sekajätteeseen.

Tyhjät öljykanisterit ongelmajätelaitokselle.

Muovinkeräyspisteet löytyvät nettisivulta rinkiin.fi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muovin kierrätyksessä muhii iso murros – Suomessa etsitään uusia ratkaisuja, kun Aasian maat sulkevat oviaan muiden jätteiltä

Yli 400 000 tynnyriä öljyä säästyy, koska Merikarvian uudelle Muovinaattorille kelpaa likainenkin muovi

MTK:n jäsenille uusi maatalousmuovien kerääjä