Ympäristö

Riihimäkeläismies väittää koskettavaa pöllökuvaa lavastukseksi – kuvaaja kiistää

Kuvan ottanut rengastaja Jukka Tanner kieltää, että hän olisi lavastanut kuvan.
Jukka Tanner
"On äärimmäisen surullista, että reheviin metsiin mennään monitoimikoneella tähän aikaan vuodesta, kun kaikilla linnuilla on lisääntymisaika", pöllökuvan ottanut Jukka Tanner sanoo.

Riihimäkeläinen mies väittää, että viime päivinä paljon julkisuutta saanut lintujen rengastaja Jukka Tannerin Riihimäellä sijaitsevalla hakkuualueella ottama kuva on lavastettu. Tannerin kuvasta ovat kirjoittaneet esimerkiksi Yle ja MTV.

Maaseudun Tulevaisuuteen yhteyttä ottanut mies kertoo, että hän lähti tämän viikon maanantaina illalla seitsemän jälkeen katsomaan lähialueella tehtyjä hakkuita yhdessä entisen metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilön kanssa. Hakkualueella miehet näkivät kolmannen miehen, joka oli kiivennyt tikkailla pöllön pesälle. Pian mies asetti pöllön kannolle.

Pesälle kiivennyt mies kertoi riihimäkeläismiehelle, että hän oli rengastamassa lintua. Hetken kuluttua pöllönpoikanen pääsi takaisin pesäänsä.

Riihimäkeläismies huomauttaa, että tehdyn hakkuun ulkopuolelle jätettiin sekä pöllön pesäpuu että myös sitä ympäröivät puut. Hän kritisoi kovin sanoin aiheesta aiemmin kirjoittaneita medioita.

Mies hämmästelee, miksi ihmeessä pöllönpoikanen tulisi tiistaina itse ulos pesästä, kun hänen tietojensa mukaan metsäkoneet ovat poistuneet hakkuualueelta maanantaina.

"Tämähän on täyttä disinformaatiota", hän sanoo.

Maaseudun Tulevaisuuden tavoittama pöllökuvan ottanut Jukka Tanner sanoo, että hän otti kuvan pöllön rengastustilanteesta. Kuvia pöllönpoikasesta Tanner otti sekä kannon päällä että kädellään.

Tanner kieltää, että hän olisi lavastanut ottamansa pöllökuvan.

"Ei ole mistään lavastamisesta kyse. Minä olen sanojeni takana", hän vakuuttaa.

Rengastajan mukaan hakkuita tehnyt metsäkone oli ilmeisesti huitaissut pöllön pesäpuuta sen verran, että poikanen oli päätynyt maahan. Tannerin mukaan pöllön pesäpönttö nimittäin repsotti hieman.

Tanner huomauttaa, että vaikka kuvassa olevan pöllön pesäpuu onkin säästynyt, kaikki muut hakkuualueella olleet pesät ovat tuhoutuneet.

"On äärimmäisen surullista, että reheviin metsiin mennään monitoimikoneella tähän aikaan vuodesta, kun kaikilla linnuilla on lisääntymisaika", Tanner sanoo.

Jo 30 vuoden ajan petolintuja rengastanut Tanner seuraa pöllöjen pesintää Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla. Hän arvioi, että petolintujen tilanne näyttää tällä hetkellä pahenevan.

"Vaikka puhutaan, että metsät kasvavat enemmän kuin koskaan ennen, vanhan metsän osuus pienenee jatkuvasti. Ongelmat tulevat kasaantumaan entistä pahemmin, kun hakkuumääriä lisätään", hän sanoo.

Juttua muokattu 14.6. kello 16.30: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että riihimäkeläisen hakkuuaukean tapahtumat olisivat sattuneet viime viikon tiistaina. Todellisuudessa kyse on tämän viikon maanantaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antti Haatajan jänis valikoitui toiseksi parhaaksi 48 000 kansainvälisen luontokuvan joukosta

Suloinen suvi sykkii MT:n lukijoiden ihanimmissa luontokuvissa

Luontokuvaajakin voi olla mukavuudenhaluinen – varustukseen kuuluvat vedenpitävät vaatteet, alusta ja polvisuojat