Ympäristö

Kohupöllönpoikasen kuvaaja täsmentää lausuntoaan: Päätti vielä punnita poikasen pesään palauttamisen jälkeen

Rengastaja arvioi, että tapauksessa on kyse väärinkäsityksestä.
Jukka Tanner
Tanner kertoo, että löydettäessä pöllönpoikanen oli maassa. Tämän jälkeen Tanner rengasti poikasen, ja palautti sen pesäänsä. Rengastamisen ja pesään palauttamisen välissä hän kuvasi pöllönpoikasta.

Hakkuuaukealla pöllönpoikasta kuvanneen Jukka Tannerin toiminta on herättänyt kummastusta. Nyt hän täydentää kertomustaan siitä, miten kaikki tapahtui. Kuvan lavastuksen hän kiistää.

Tuttavansa kanssa hakkuualueella käynyt riihimäkeläismies kertoi aiemmin Maaseudun Tulevaisuudelle, että miehet näkivät hakkuualueella kolmannen miehen, joka oli kiivennyt tikkailla pöllön pesälle. Pian mies asetti pöllön kannolle.

Pesälle kiivennyt mies kertoi riihimäkeläismiehelle, että hän oli rengastamassa lintua. Hetken kuluttua pöllönpoikanen pääsi takaisin pesäänsä.

Tuoreeltaan kuvan ottanut Jukka Tanner totesi, että hän otti kuvan pöllön rengastustilanteesta. Kuvia pöllönpoikasesta Tanner otti sekä kannon päällä että kädellään. Hän kielsi jo tuolloin, että hän olisi lavastanut ottamansa kuvan.

"Ei ole mistään lavastamisesta kyse. Minä olen sanojeni takana", Tanner vakuutti.

Rengastajan mukaan hakkuita tehnyt metsäkone oli ilmeisesti huitaissut pöllön pesäpuuta sen verran, että poikanen oli päätynyt maahan. Tannerin mukaan pöllön pesäpönttö nimittäin repsotti hieman.

Nyt Jukka Tanner täsmentää tämän viikon maanantain tapahtumia. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että tapahtumat olisivat sattuneet viime viikon tiistaina.

Tanner kertoo, että löydettäessä pöllönpoikanen oli maassa. Tämän jälkeen Tanner rengasti poikasen, ja palautti sen pesäänsä. Rengastamisen ja pesään palauttamisen välissä hän kuvasi pöllönpoikasta.

Koska rengastaja halusi vielä varmistaa poikasen fyysisen kunnon, hän päätti muun muassa punnita sen.

Punnitsemista varten Tanner kävi hakemassa lisää välineitä autostaan.

Kun rengastaja oli hakenut autostaan tarvittavat välineet, hän otti pöllön pesästään ja punnitsi sen. Tämän jälkeen hän palautti taas pöllön pesäänsä. Pöllönpoikanen kävi siis pesäpönttönsä ulkopuolella kaksi kertaa.

Rengastuksen loppupuolella punnituksen aikaan rengastuspaikan läheisyyteen saapui kaksi miestä. He olivat asiasta Maaseudun Tulevaisuudelle kertonut riihimäkeläismies sekä hänen tuttavansa. Tanner kertoo, että riihimäkeläismies sekä hänen tuttavansa seurasivat rengastusta jonkin matkan päästä. Rengastuksen jälkeen miehet keskustelivat muun muassa linnuista.

Rengastaja arvioi, että tapauksessa on kyse väärinkäsityksestä.

"Heillä on jonkinnäköinen erilainen käsitys tästä asiasta", hän sanoo.

Tanner korostaa, että kyse ei ole siitä, että hän olisi hakenut pöllön sen pesästä kuvia varten.

Lue lisää:

Riihimäkeläismies väittää koskettavaa pöllökuvaa lavastukseksi – kuvaaja kiistää

Lue lisää

Video: Kumpihan pöllämystyi enemmän – pöllö vai kuvaaja?

Alkukesän kukoistusta

Kevään merkkejä läheltä

Vilkasliikkeinen koskikara palkitsi kuvauspäivän