LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Vihreiden Halmeenpää: Vaatteiden tuotanto saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä

Kaksi kolmasosaa vaateteollisuuden tuotannosta päätyy jätteeksi ilman kierrätystä.
Jaana Kankaanpää
Vaateteollisuus tuottaa paljon päästöjä, sillä monien vaatteiden elinkaari jää lyhyeksi.

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää nostaa MT:n kolumnissaan muotiteollisuuden tikun nokkaan.

Halmeenpää viittaa brittiläisen MacArthurin säätiön viime vuonna julkaistuun tukimukseen, jonka mukaan jopa kaksi kolmasosaa kaikista valmistetuista vaatteista päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi.

Kansanedustaja kertoo, että YK:n mukaan maailman hiilidioksidipäästöistä kymmenen prosenttia menee vaate- ja muotiteollisuuden piikkiin. Se on enemmän kuin lento- ja laivaliikenteen hiilijalanjälki yhteensä.

Sekä tuotanto- ja kulutusketjun alku- että loppupäässä esiintyy ympäristöongelmia: Puuvillan viljely kuluttaa vettä ja viljelyalaa, keinokuituvaatteet taas päätyvät saastuttamaan vesistöjä mikromuovina.

Tällainen tuhlaus ei ole Halmeenpään mukaan välttämätöntä. Liian moni vaate hylätään liian pian.

"Ei ole mitään teknistä estettä sille, että kuiduista ja vaatteista tehtäisiin kestäviä. Meillä, kuten aiemmillakin sukupolvilla voisi olla vaatteita, jotka kestäisivät vuosikausia. Tätä nykyä vaateteollisuuden päälinjat eivät kannusta kestäviin valintoihin. Vanha kansa kyllä tietää, ettei halvalla hyvää saa, kestävän vaatteen hankinta kuitenkin usein kirpaisee kukkarossa."

Lue koko kolumni: Vaatteet uusiksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kohti ilmastoystävällistä ja kestävää maataloutta

Vuosisadan kärkihanke

Puukuituvaatteilla veden tuhlausta, ympäristömyrkkyjä ja mikromuovia vastaan – koivu käy tuotekehityksen kilpajuoksua eukalyptuksen kanssa