Ympäristö

Susi tappanut Iso-Junnon tilan lampaita neljä kertaa kahden vuoden aikana – Katso video: "Mietin heitänkö hanskat tiskiin"

Kaksi sutta tappio kymmenen lammasta. Yksi lampaista syötiin.
Tanja Heikkonen
Sudet tappoivat pihan läheisyydessä kaikkiaan kymmenen lammasta.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä sudet vierailivat Siikalatvan Pulkkilassa Pirjo ja Hannu Iso-Junnon lammastilalla. Sudet tappoivat kymmenen lammasta aivan pihan lähellä.

Sudet hyökkäsivät Iso-Junnon lampaiden kimppuun neljättä kertaa kahden vuoden sisään. Kaiken kaikkiaan lampaita on joutunut suden tappamiksi yli kolmekymmentä kappaletta. Tällä kertaa sudet söivät yhden, sen lisäksi yhdeksän muuta pääsi hengestään.

Iso-Junnon pariskunta otti pässit poikkeuksellisesti sisälle yöksi eilen illalla susien hyökkäyksen jäljiltä. Laitumelle menossa meinasi olla hämminkiä, kun laumasta puuttuu kymmenkunta tammi-helmikuussa syntynyttä pässiä.

Susien vahingot kävi toteamassa petoyhdyshenkilö ja Siikalatvan kunnan maaseutujohtaja. Paikalta todettiin kahden eri suden jäljet.

"Olettaisi, että näin kylän pinnassa niitä ei olisi. Nämä on tämmöisiä toistuvia syksyisiä tapahtumia nykyään. Toissa syksynä kävivät sudet syömässä kaksi lammasta ihan tämän meidän talon viereen. Viime syksynä oli viidentoista kilometrin päässä aikuisten lampaiden luona käyty. Silloin meni seitsemän lammasta. Siirrettiin ne lampaat siihen siellä olevan talon viereen, parin viikon päästä meni kaksitoista", kertaa Iso-Junno maatilalleen sattuneita susivahinkoja.

Vuosi sitten susivahinkojen määrärahat olivat tiukilla ja Iso-Junnot saivat viime vuonna leikatut korvaukset. Leikkuri vei lähes kolmanneksen korvaussummasta. He hakivat poikkeuslupaa myös vierailleen suden lopettamiseksi, mutta sitä ei saatu. Sen sijaan apua tuli noin kymmenen tuhannen euron arvoisten aitojen muodossa.

"Tämä suojelu on yhteiskunnalle valtavan kallista, ihmetyttää että ne näin lähelle tulevat, taajaman puolella asuva" Hannu Iso-Junno miettii susien käyttäytymistä.

Välillä ovat tunnelmat olleet synkätkin, erikoisia rotuja kasvattavan lampurin mielessä on käynyt myös lopettaminen.

"Kyllä minä vuosi sitten mietin, että heitän hanskat tiskiin, ei ole tarkoitus lampaita susille syöttää. Ystävät sitten kannustivat ja haettiin Riistakeskukselta petoaitausta ja se sitten nopeasti saatiinkin", Iso-Junno summaa viime syksyisen vahingon jälkeisiä tunnelmiaan.

Nyt osa petoaidoista on pystytetty ja niissä olevat lampaat ovat saaneet olla rauhassa.

"Ei kait se itku auta markkinoilla, mutta pakko kait se on parkaista, kun kipiää käy", Iso-Junno suree susivahingon jälkeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luonnonvarakeskus pannoitti yhteensä 18 sutta – näistä seitsemän pannoitusta oli vanhojen pantojen uusimisia

Maallemuutto poiki uuden ammatin, mutta toi myös yllätyksiä: "Mää poraan joka ikinen kerta, kun oma teurasauto lähtee"

Suuria eroja eläinten hyvinvoinnissa: Blogi listaa kolme syytä valita suomalainen lampaanliha uusiseelantilaisen sijaan