Ympäristö

Koiranomistajat, tarkkana syyslenkeillä: Tammenterhot ja hevoskastanjat voivat olla koiralle vaarallisia

Syksyisessä metsässä koirien ja niiden omistajien riesana ovat myös myrkylliset sienet sekä hirvikärpäset.
Agria Eläinvakuutus
Tammenterhot voivat vaurioittaa koiran maksaa ja munuaisia.

Tammenterhot, hevoskastanjat ja monet sienet voivat olla koiralle myrkyllisiä, vakuutusyhtiö Agria Eläinvakuutus muistuttaa. Siksi koiranomistajan tulee olla tarkkana syksyn kävelylenkeillä ja tarkkailla, mitä koira maasta löytää.

Agrian mukaan tammenterhot sisältävät tanniinia, joka saattaa suurina määrinä aiheuttaa koirille myrkytysoireita. Muutama yksittäinen tammenterho aiheuttaa koiralle useimmiten vain lievää pahoinvointia, mutta suuria määriä syönyt koira voi alkaa oksennella tai ripuloida.

Myös hevoskastanjat voivat aiheuttaa myrkytysoireita, mikäli koira pääsee syömään niitä suuren määrän. Agrian mukaan tyypillisiä myrkytysoireita ovat lisääntynyt syljeneritys, oksentelu, ruokahaluttomuus ja ripuli sekä erilaiset hermosto-oireet ja apaattisuus.

Tammenterhot ja hevoskastanjat voivat olla pienille koirille vaarallisia myös kokonsa vuoksi, sillä ne voivat aiheuttaa suolitukoksen.

Koiralle vaarallisia sieniä ovat punakärpässieni, ruskokärpässieni, pantterikärpässieni, valkoinen kärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki ja korvasieni.

"Hyvä perussääntö on, että mikäli sieni on ihmiselle myrkyllinen, se on myös koiralle myrkyllinen", Agria kiteyttää tiedotteessa.

Koiralle myrkylliset sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja muita myrkytyksen oireita. Osa sienistä on niin myrkyllisiä, että pelkkä sienen nuoleminen voi riittää aiheuttamaan myrkytyksen oireita.

Myrkytyksen oireet riippuvat sienilajista, mutta yleisimpiä oireita ovat oksentelu ja ripuli. Jotkut oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua. Koira voi menehtyä sienimyrkytykseen.

Agria neuvoo koiranomistajia ottamaan heti yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli epäilee, että koira on syönyt myrkyllisiä sieniä.

"Jos mahdollista, ota mukaasi sieni tai kuva sienestä, jota epäilet tai tiedät koirasi syöneen."

Alkusyksystä metsissä riesana ovat myös hirvikärpäset. Herkille koirille puremat voivat aiheuttaa allergisen reaktion, tyypillisesti kutisevan ihoreaktion.

Osa punkkikarkotteista karkottaa myös hirvikärpäsiä, mutta koiran turkki kannattaa käydä läpi aina metsälenkin jälkeen, jos alueella on hirvikärpäsiä, Agria suosittaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koiranomistaja: Tunnistatko koiran sinilevämyrkytyksen oireet?

Siilit heräilevät horroksesta, leskenlehtiä jo Kajaanin korkeudella

Yara tutkii jälleen Soklin avaamista