Ympäristö

Haitalliseksi luokiteltu harlekiinileppäpirkko koettaa levittäytyä Suomeen – havaintoja kaivataan

Kuluneen kesän aikana harlekiinileppäpirkosta on tehty havaintoja muun muassa Lohjalla ja Oulussa.
Ilya Zakharov
Harlekiinileppäpirkko on kookas leppäpirkkolaji (5.5–8.5 mm) ja yksi väriltään vaihtelevimpia kovakuoriaislajeja. Sen pohjaväri vaihtelee vaalearuskeasta punaiseen ja mustaan. Vaaleat ja punaiset yksilöt voivat olla kuviottomia tai niillä voi olla 0–22 asti vaihtelevan kokoisia pyöreitä tai hiukan soikeita mustia täpliä. Mustilla yksilöillä täplät ovat punaisia, joten se muistuttaa useita meillä esiintyviä samannäköisiä, mutta kooltaan selvästi pienempiä lajeja. Lajin paras tuntomerkki on punertavat jalat ja punertavan ruskea alapuoli, joka muilla lajeilla on musta tai muuten tumma.

Kuluneen kesän aikana vieraslaji harlekiinileppäpirkosta (Harmonia axyridis) on tehty useita havaintoja Suomessa, tiedottavat Suomen ympäristökeskus ja Sitowise Oy.

Laji on Euroopassa luokiteltu haitalliseksi. Se on alun perin lähtenyt Aasian itäosista. Tätä leppäpirkkolajia on käytetty kirvojen biologisessa torjunnassa ympäri maailmaa. Se on kuitenkin osoittautunut liian tehokkaaksi toimijaksi – se on monin paikoin runsastunut räjähdysmäisesti ja vähentänyt tai jopa syrjäyttänyt alkuperäisiä leppäpirkkolajeja.

Norjaan ja Tanskaan harlekiinileppäpirkko saapui vuonna 2006 ja Ruotsiin vuonna 2007. Laji on viime vuosina levinnyt aina Tukholman korkeudelle asti, minkä lisäksi hajalöytöjä on tehty Pohjois-Ruotsissa.

Suomen ensimmäinen luonnosta tavattu yksilö lienee Kemiönsaaren Öröstä vuodelta 2014. Lisäksi lajista on tehty yksittäisiä havaintoja ihmisen mukana kulkeutuneista yksilöistä. Kuluneena kesänä laji havaittiin elokuussa Lohjalta, ja viime viikonloppuna Jaakko Kullbergin Örön linnakesaaren valopyydyksistä löytyi neljä yksilöä lisää.

"Muiden vaeltajahyönteishavaintojen ja yksilöiden kunnon perusteella arvioidaan leppäpirkkojen joutuneen pyydyksiin elokuun alkupuolella, jolloin Suomeen tuli voimakas lounaisvirtaus Keski-Euroopasta Etelä-Ruotsin kautta", pohtii vanhempi asiantuntija Jaakko Kullberg Sitowisesta.

Venäläinen biologi Ilya Zakharov kartoitti elokuussa leppäpirkkojen esiintymistä Oulussa. Hän löysi harlekiinileppäpirkon toukkia ja koteloita lehmuksesta Oulun keskustassa. Näistä on kasvatuksessa kuoriutunut kolme aikuista yksilöä.

Harlekiinileppäpirkko on peto, joka vaikuttaa luonnossa erityisesti muiden kirvoja syövien hyönteisten kantoihin kilpailun ja saalistuksen kautta.

Tutkijat toivovat nyt tietoja mahdollisista uusista havainnoista.

"Mikäli epäilet löytäneesi harlekiinileppäpirkon, se kannattaa keikauttaa selälleen ja siitä tulee ottaa kuva, jonka voi tallentaa havaintona Vieraslaji-portaaliin", ympäristökeskus ja Sitowise neuvovat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kurtturuusukielto hämmentää – "On sääli, jos ei osata erottaa täysin luvallisia pensasruusuja haitalliseksi luokitellusta kurtturuususta"

Vieraslajien aiheuttamat tuhot ja torjunta käyvät kalliiksi – suomalaisilta toivotaan havaintoja ja apua karkurien pysäyttämiseksi

Oletko törmännyt marunatuoksukkiin? Tutkijat kaipaavat havaintoja allergisoivasta vieraslajista