Ympäristö

Lauantaina nukutaan yö ulkona – Suomen Latu haastaa kaikki mukaan

Suomen Ladun Nuku yö ulkona -haastetta vietetään lauantaina 8. syyskuuta.
Sampsa Sulonen
Ulkona nukuttavaan yöhön kannattaa varustautua sen mukaan, millaista säätä yöksi on luvattu.

Suomen Latu haastaa nyt kolmannen kerran suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Viime vuoden kesäkuussa haasteeseen vastasi yli 130 000 henkilöä.

"Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona", tapahtumasuunnittelija Hanna Laakso Suomen Ladusta kertoo.

Yönsä voi viettää kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai vaikka takapihalla.

Haasteen kunniaksi Suomen Latu avaa lauantaille kahdeksan Metsähotellia eri puolille Suomea. Uudenmaan alueen Metsähotelli Kirkkonummen Kopparnäsissä varattiin jo elokuussa täyteen: yli 200 hengen tapahtumaan ei valitettavasti mahdu enää edes omalla majoitteella.

Uniseuraa löytyy kuitenkin ympäri Suomea lukuisista Suomen Ladun jäsenyhdistysten tapahtumista. Nuku yö ulkona -teema on innoittanut myös monia kaupallisia toimijoita tarjoamaan yösijaa.

"Helsingissä Rastilan leirintäalueen 80 maksutonta leiripaikkaa varattiin saman tien, Rovaniemellä taas paikallinen hostelli kutsuu viettämään yön teltassa kattoterassillaan", Hanna Laakso kertoo.

"Haaste on siis otettu hyvin vastaan. Olisi mahtavaa, jos moni muukin hotelli tai yritys tarjoaisi ulkotilojaan asiakkailleen nukkumiseen", Laakso toivoo.

Suomen jokamiehenoikeudet mahdollistavat yöpymisen siellä, missä myös liikkuminen on sallittua – kuten kaupunkien puistoissa.

"Leiriytyminen eli tilapäinen alueella oleskelu, teltassa yöpyminen tai muu majoittuminen on jokamiehenoikeus. Kunnilla ei ole enää vuoden 2003 jälkeen ollut oikeutta määrätä erikseen kunnan alueella leiriytymisestä, vaan leiriytyminen jokamiehenoikeutena on voimassa valtakunnallisesti", kertoo yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta.

Muille ei yöpymisellä saa aiheuttaa häiriötä ja leiripaikka pitää myös siivota aamulla, ettei yöpymisestä jää jälkiä.

Kaikkialle ei voi kuitenkaan päätään kallistaa. Luonnonsuojelualueelle, piha-alueelle tai sen läheisyyteen ei saa leiriytyä. Myös muussa erityisessä käytössä oleva alue, esimerkiksi teollisuus- tai parkkialue, on kiellettyjen listalla. Kansallispuistoissa saa yleensä liikkua vapaasti, mutta leiriytyminen on sallittua vain siihen osoitetuilla paikoilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kesäyön taika houkutti kymmenettuhannet nukkumaan yönsä ulkona

Suomen Latu haastaa nukkumaan ulkona

Sosiaalinen media ja valistus edesauttavat löytöeläinten kotiinpaluuta – karanneita ja hylättyjä lemmikkejä joutuu löytöeläintaloihin aiempaa vähemmän