Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ympäristö

SK: Elykeskuksen tarkastus osoitti oikeaksi epäilyt Oriveden kultakaivoksen luvattomasta kaatopaikasta

Jätteiden luvaton varastointi kaivoskuiluun on alkanut jo Outokummun omistaessa kaivoksen.
Pekka Fali
Kaivoksen käytävässä. Kuvan kaivos ei liity juttuun.

Orivedellä sijaitsevan Dragon Miningin omistaman kultakaivoksen alueelta on löydetty elykeskuksen tänään tekemässä tarkastuksessa luvaton kaatopaikka, kertoo Suomen Kuvalehti.

Lähes 20 vuotta käytössä ollut salainen kaatopaikka sijaitsee kaivoksen sivukäytävässä 66–85 metrin syvyydessä. Paikalta on löydetty lehden mukaan jätteitä, joita ei ole käsitelty asianmukaisesti ja jolla kaivos rikkoo ympäristöluvan ehtoja.

Suomen Kuvalehti paljasti epäilyt salaisesta kaatopaikasta viime viikolla julkaistussa uutisessaan.

SK:n haastattelema Dragon Miningin Suomen maajohtaja Ilpo Mäkinen vakuuttaa yhtiön sitoutuvan siivoamaan luvattoman kaatopaikan.

Jätteen määrästä ja laadusta kaivoskäytävän kaatopaikalla ei tällä hetkellä ole tietoa, ei myöskään sen mahdollisista ympäristövaikutuksista. SK:n mukaan louhokseen on kuitenkin valunut vuosien varrella muun muassa öljyä, jota ei ole poistettu sieltä "asiaankuuluvalla tavalla".

Myös Pirkanmaan elykeskuksen valvontaa kohtaan on lehden mukaan esitetty kritiikkiä. Lehden lähteiden mukaan viranomaisten tarkastuskäynnit ovat olleet vuosien ajan pintapuolisia.

Oriveden kultakaivoksen omistava Dragon Mining on australialaisomistuksessa. Vuosina 1994–2003 kaivoksen omisti Outokumpu.

Suomen Kuvalehti kertoo, että sen lähteet kertovat luvattoman kaatopaikan olleen käytössä jo Outokummun aikana.

Lue lisää

Eteläafrikkalainen kaivosjätti kasvatti omistustaan Keliber Oy:stä: Keski-Pohjanmaalle litiumkaivosta puuhaavassa yhtiössä Sibanye-Stillwater on suurin osakkeenomistaja

Hurja muutos: Kaivosyhtiö Keliberin suurimman litiumesiintymän malmivarat kasvoivat 55 prosenttia

Yle uutiset: Enonkosken Laukunkankaan vanhan kaivosalueen ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää

Yle uutiset: Tuore kysely: Kaivostoiminta ei ole tuonut lisää asukkaita Sodankylään –  väestönkasvun esteenä pidetään asuntopulaa