SK: Elykeskuksen tarkastus osoitti oikeaksi epäilyt Oriveden kultakaivoksen luvattomasta kaatopaikasta - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

SK: Elykeskuksen tarkastus osoitti oikeaksi epäilyt Oriveden kultakaivoksen luvattomasta kaatopaikasta

Jätteiden luvaton varastointi kaivoskuiluun on alkanut jo Outokummun omistaessa kaivoksen.
Pekka Fali
Kaivoksen käytävässä. Kuvan kaivos ei liity juttuun.

Orivedellä sijaitsevan Dragon Miningin omistaman kultakaivoksen alueelta on löydetty elykeskuksen tänään tekemässä tarkastuksessa luvaton kaatopaikka, kertoo Suomen Kuvalehti.

Lähes 20 vuotta käytössä ollut salainen kaatopaikka sijaitsee kaivoksen sivukäytävässä 66–85 metrin syvyydessä. Paikalta on löydetty lehden mukaan jätteitä, joita ei ole käsitelty asianmukaisesti ja jolla kaivos rikkoo ympäristöluvan ehtoja.

Suomen Kuvalehti paljasti epäilyt salaisesta kaatopaikasta viime viikolla julkaistussa uutisessaan.

SK:n haastattelema Dragon Miningin Suomen maajohtaja Ilpo Mäkinen vakuuttaa yhtiön sitoutuvan siivoamaan luvattoman kaatopaikan.

Jätteen määrästä ja laadusta kaivoskäytävän kaatopaikalla ei tällä hetkellä ole tietoa, ei myöskään sen mahdollisista ympäristövaikutuksista. SK:n mukaan louhokseen on kuitenkin valunut vuosien varrella muun muassa öljyä, jota ei ole poistettu sieltä "asiaankuuluvalla tavalla".

Myös Pirkanmaan elykeskuksen valvontaa kohtaan on lehden mukaan esitetty kritiikkiä. Lehden lähteiden mukaan viranomaisten tarkastuskäynnit ovat olleet vuosien ajan pintapuolisia.

Oriveden kultakaivoksen omistava Dragon Mining on australialaisomistuksessa. Vuosina 1994–2003 kaivoksen omisti Outokumpu.

Suomen Kuvalehti kertoo, että sen lähteet kertovat luvattoman kaatopaikan olleen käytössä jo Outokummun aikana.

Lue lisää

Kainuun Sanomat: Terrafamen uraanilupa odottaa enää poliittista päätöstä – lupa olisi ensimmäinen Suomessa

Malmia louhitaan enemmän kuin koskaan – silti Suomi on tuonnin varassa

Kaivosyhtiö Latitude varaa koboltin etsintään yli puolen miljoonan hehtaarin alueet Lapissa ja Kainuussa

Monille vanhoille kaatopaikoille ei tehdä valvontakäyntejä – pienille kunnille kunnostus voisi olla liian suuri investointi