Ympäristö

Haitallisten vieraslajien kitkentätalkoissa ahersi yli 600 vapaaehtoista tänä vuonna

Vieraslajit ovat vakava uhka kymmenille suomalaiseen luontoon kuuluville lajeille.
Markku Pulkkinen
Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka leviää tehokkaasti.

Tänä vuonna peräti 625 ihmistä osallistui Allergia-, iho- ja astmaliiton ja WWF:n järjestämiin tapahtumiin, joissa torjuttiin vieraskasvien leviämistä ja koulutettiin vapaaehtoisia järjestämään talkoita. Tapahtumia järjestettiin 35 kappaletta.

Haitallisia ja nopeasti leviäviä vieraskasveja ovat esimerkiksi kurtturuusu ja jättipalsami. Vieraslajit ovat vakava uhka kymmenille suomalaiseen luontoon kuuluville lajeille.

Esimerkiksi merenrannoilla viihtyvä kurtturuusu tukahduttaa tieltään miltei kaiken muun kasvillisuuden. Kun Suomen luontoon kuuluvat alkuperäiset kasvit kärsivät tai katoavat, häviävät myös monet niistä riippuvaiset hyönteiset, kuten perhoset, kovakuoriaiset ja pistiäiset.

Järjestöjen mukaan myös talkoolaiset itse hyötyvät vieraskasvien torjunnasta.

”Kosketus monimuotoiseen luontoon rikastuttaa kehon mikrobistoa, vahvistaa elimistön puolustuskykyä ja suojaa monilta sairauksilta, kuten allergialta ja astmalta. Nykyään erityisesti kaupunkiympäristössä asuvien luontaisen immuniteetin kehitys jää usein vajaaksi, mikä aiheuttaa liiallista reagoimista esimerkiksi siitepölyyn tai ruoka-aineisiin”, kertoo Terve askel luontoon -hankkeen koordinaattori Tiina Parkkima Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

”Talkoovetäjiä kouluttamalla olemme voineet kasvattaa työn vaikuttavuutta merkittävästi. Talkoovetäjien ja satojen vapaaehtoisten lisäksi iso kiitos kuuluu maanomistajille, kaupungeille, eri yhdistyksille ja järjestöille. Menestyksekäs talkoiden järjestäminen ei olisi mahdollista ilman yhteistyötä”, Parkkima sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virkamies kehottaa malttiin kurtturuusujahdissa – omasta pihasta vieraslajit kannattaa kuitenkin hävittää pikimmiten

Ruusuhillo syntyy kurtturuususta, mutta hilloruusu on eri kuin parjattu lajike

Näin pääset eroon lupiinista ja kurtturuususta – edessä vuosien ponnistus