Ympäristö

EU-parlamentti kieltäisi muoviset kertakäyttöaterimet, lautaset ja vanupuikot – Myös kierrätystä tehostettava

Europarlamentti on hyväksynyt esityksen, joka kieltää joukon kertakäyttöisiä muovituotteita.
Kari Salonen
Komissio pyrkii lisäämään muovin kierrätystä ja muovipakkausten uudelleenkäyttöä sekä kierrätettävyyttä vuoteen 2030 mennessä.

Euroopan parlamentti äänesti kertakäyttömuovin kiellon ja tehokkaamman kierrätyksen puolesta keskiviikon täysistunnossaan.

Parlamentti haluaa kieltää muovidirektiivillä kasan kertakäyttömuoveja, kuten pumpulipuikot, kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit sekä myös ilmapalloissa käytettävät muovitikut. Meppien toiveena on, että unioni kieltäisi kertakäyttömuovin kokonaan vuoteen 2021 mennessä.

Komissiolta tulleen esityksen taustalla on, että kiellettäviä muovituotteita on jo mahdollista valmistaa muista materiaaleista. Mepit lisäsivät komission kiellettyjen muovituotteiden listalle myös oxo-muovit ja tietyt polystyreenit.

Parlamentin esityksen perusteella jäsenmaiden pitäisi vähentää muovituotteiden, joille ei löydy vaihtoehtoisia tuotteita, kulutusta vähintään neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä. Näihin tuotteisiin kuuluvat kertakäyttöiset hampurilais- ja voileipärasiat sekä hedelmien, vihannesten, jälkiruokien ja jäätelöiden pakkaukset.

Muut muovituotteet, kuten muovipullot, on kerättävä erikseen ja niistä on kierrätettävä 90 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Parlamentin kanta meni läpi äänin 571–53.

EU:n muovidirektiivillä halutaan vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista ja ehkäistä muovijätteen ympäristöhaittoja erityisesti merissä. Unionin meriin päätyy vuosittain 150 000 tonnia muovia. Maailmanlaajuisesti meriin päätyy komission arvion mukaan kahdeksan miljoonaa tonnia muovia vuosittain.

"Ongelma on nimenomaan lisääntyvä, turha kertakäyttö ja se, ettei tuotteita ole edes lähtökohtaisesti suunniteltu uudelleenkäytettäväksi tai kiertoon. Nyt kaikista muovipakkauksista halutaan kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä, ja direktiivissä annetaan hyvin tilaa kansallisille ratkaisuille. Esimerkiksi pullopanttijärjestelmien kehittämisessä Suomella olisi paljon annettavaa", parlamentin varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) kommentoi tiedotteessaan.

Komission suunnitelmien mukaan kaikki unionin markkinoiden muovipakkaukset on kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä kannattavalla tavalla. Myös kertakäyttömuovien kulutusta on vähennettävä ja pieneksi hajoavan mikromuovin käyttöä rajoitettava muun muassa pakkausmerkintöjen kautta.

Seuraavaksi direktiivi etenee parlamentin, jäsenmaiden neuvoston ja komission välisiin kolmikantaneuvotteluihin.

Lue myös:

EU:n tuore muovistrategia taklaa merien muovikuormitusta – "Kohta enemmän muovia kuin kaloja valtamerissä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Minne menet, maatalousmuovi?

Meriä kuormittavien kertakäyttömuovien kielto sinetöitiin EU-parlamentissa – tulossa voimaan vuonna 2021

Suomessa 93 prosenttia juomapakkauksista palautuu kiertoon – miksi se ei onnistu muualla maailmassa?