Ympäristö

Öljypohjaista PP-kalvoa kaupitellaan harhaanjohtavasti puupohjaisena sellofaanina – kukkien ja lahjojen kääreet eivät kuulu kompostiin

Sellofaanista on siirrytty polypropeeniin paremman saatavuuden ja halvemman hinnan takia.
Jaana Kankaanpää
Lahjojen ja kukkien ympärille kääräistään usein muovikalvoa, jonka voi laittaa muovinkeräykseen.

MT:n jutussa syyskuun alussa kerrottiin, että kukkien ja lahjatavaroiden päälle kietaistava läpinäkyvä sellofaani on tehty puusta, ja että se on ominaisuuksiltaan biohajoavaa.

Kukkakauppiailta saadun palautteen perusteella valtaosa läpinäkyvistä kääreistä ei kuitenkaan ole aitoa sellofaania, vaikka niistä sillä nimellä puhutaankin.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä vahvistaa, että iso osa kukkien ja lahjatavaroiden muovikääreistä on tänä päivänä öljypohjaista polypropeenia (PP).

Kärhä on huomannut, että kukkakauppiaille suunnatussa verkkokaupassa myydään PP-kalvoa nimikkeellä polypropylene aka cellophane.

"Sen pahemmin noita tuskin voi sotkea", Kärhä hämmästelee.

Kaikesta päätellen kuluttajien ei kannata heittää läpinäkyviä kukkakalvoja tai lahjakääreitä biojätteisiin. Oikea osoite niille on muovinkeräysastia tai muovinkierrätysmahdollisuuden puuttuessa energia- tai sekajäte.

Toimitusjohtaja Jarmo Aspelin Sataplast Oy:stä arvelee, että puupohjaisen sellofaanin sijasta Suomessa on alettu käyttää PP-kalvoja, koska niiden saatavuus on parempi ja hinta alempi. Toisin kuin sellofaania, PP-kalvoja valmistetaan myös Suomessa.

Muokattu 5.11. klo 10.12 nimi Vesa Kärhä kaikkiin kohtiin ja lisätty energiajäte.

Lue lisää

Putsarivalmistajia edustava Muoviteollisuus polkaisi pystyyn kuntakisan, jolla se toivoo siivittävänsä maaseudun jätevesiremontteja

Rikkinäiset ämpärit ja pulkat voi viedä keskiviikkona kierrätykseen – tosin osa kerätyistä kovamuoveista voi päätyä polttoon

Vanha keksintö sellofaani valmistetaan puusta ja on biohajoavaa

Muoviteollisuus: Muoveista luopuminen vahingoittaisi ihmisiä ja ympäristöä