Ympäristö

Greenpeace: Hiilivoimaa vastustaneiden suomalaisaktivistien tutkintavankeutta jatkettiin Slovakiassa

Aktivistit pidätettiin keskiviikkona.
Vladimir Benko/Greenpeace
Greenpeace kiinnitti banderollin kivihiilikaivoksen rakennukseen.

Kahdentoista aktivistin, joiden joukossa kolme suomalaista Greenpeace Nordenin aktivistia, tutkintavankeutta jatkettiin Slovakiassa, Greenpeace tiedottaa.

Tutkintavankeudessa Slovakiassa ovat ilmastotutkija Rosa Gierens sekä Hanna Jauhiainen ja Ina Kauranen. Muut yhdeksän mielenosoitukseen osallistunutta aktivistia ovat Slovakiasta, Tšekistä ja Belgiasta.

Aktivistit pidätettiin keskiviikkona, kun he protestoivat hiilivoimaa vastaan Novákyssa Slovakiassa levittämällä Horna Nitran ruskohiilikaivoksen torniin banderolliin, jossa vaadittiin hiiliaikakauden loppua.

“Aktivistien pidätys jatkuu ja absurdit, kansalaistoimintaa rajoittavat syytteet ovat edelleen voimassa. Kansalaiset ympäri maailmaa ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla puolustamaan yhteistä ilmastoamme monin uusin tavoin. Tarvitsemme valtioita, jotka vastaavat tähän rohkeilla ilmastotoimilla, ei rajoittamalla kansalaisoikeuksia”, Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki painottaa.

Aktivisteja epäillään “yleishyödyllisen laitoksen toiminnan uhkaamisesta”, josta voidaan tuomita enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistukseen.

Greenpeace toivoo kansainvälistä solidaarisuutta aktivistien vapauttamiseksi. Järjestön mukaan on absurdia, että aktivisteja syytetään rauhanomaisesta mielenosoituksesta samalla kun hiiliteollisuus on uhka koko ihmiskunnalle.

"Slovakialla on hyvät edellytykset luopua hiilestä. Vain 12 prosenttia maan sähköstä ja lämmöstä tuotetaan hiilellä", Harkki kertoo.

Lue lisää

Yllättävä muutos Saksassa: Kivihiili nousi sähkön päätuotantokeinoksi, tuulivoima romahti

Ympäristöjärjestö Greenpeace täyttää 50 vuotta – toiminta alkoi ydinkokeiden vastustamisesta

Kivihiili korvataan jättimäisillä lämpöpumpuilla – myös bioenergian tarve kasvaa vielä

Valtio tukee 23 miljoonalla eurolla Espoon, Kirkkonummen ja Vaasan pyristelyä irti kivihiilestä