Ympäristö

Lucia pelastettiin lohiverkosta – uhanalainen pyöriäinen polski vapauteen Saaristomerellä

Itämeressä elää vain yksi valaslaji pyöriäinen, joka on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Kalastajien neuvokas toiminta pelasti yhden pikku valaan.
Anna-Silja Suutarinen
Nuoren pyöriäisen pelastaminen lohiverkosta kesti noin 15 minuuttia.

Yllätysten yllätys nousi verkosta Nauvon Lillandetissa 13. päivä joulukuuta, kun Pikku-Nauvon Käldingessä asuvat Anna-Silja Suutarinen ja Kimmo Kallinen olivat kokemassa verkkoja. Kotirantaan lasketussa pyydyksessä oli kiinni pyöriäinen, kertoo ympäristöministeriö.

Pikkuinen valas oli hengissä. Eläimen pelastaminen verkosta kesti noin 15 minuuttia, jonka jälkeen Suutarinen ja Kallinen vapauttivat sen rantaveteen.

"Nimesimme pyöriäisen kohtaamispäivän mukaan Luciaksi. Lucia lepäsi hetken rantavedessä ja lähti matkoihinsa selkäevä aina välillä vilahtaen. Tämä oli kyllä ikimuistoinen kohtaaminen", Suutarinen kertoo ministeriön tiedotteessa.

Pyöriäinen (Phocoena phocoena) on ainoa Itämerellä vakituisesti esiintyvä valaslaji, jota ei Suomen vesillä juuri näe.

Projektipäällikkö Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta kehuu Suutarisen ja Kallisen toimintaa. Tolsan tietojen mukaan Lucia on ensimmäinen valokuvattu pyöriäinen Suomen vesiltä yli 20 vuoteen.

"Pyöriäisten näkeminen Suomen vesillä on kuitenkin lähellä lottovoittoa, niin harvinaisia ne ovat."

Loisa on lajin esiintymisen seurannasta vastaava projektipäällikkö. Hän arvio verkosta pelastetun pyöriäisen syntyneen viime vuonna.

Itämeren pääaltaan populaation pyöriäisiä on jäljellä vain noin 500 yksilöä. Jokainen yksilö on pyöriäisten selviytymisen kannalta arvokas, kertoo pyöriäisen suojelusta vastaava neuvotteleva virkamies Penina Blankett ympäristöministeriöstä kiittelee.

Vielä sata vuotta sitten pyöriäinen oli Suomen rannikkoalueella suhteellisen yleinen näky, ympäristöministeriö kertoo. Itämeren pyöriäiskanta romahti 1900-luvun alkupuolella muun muassa ympäristömyrkkyjen takia. Niitä päätyi myös pyydyksiin.

Nykyisin pyöriäistä uhkaavat ympäristömyrkkyjen ja verkkojen lisäksi ihmisten aiheuttama häiriö, kuten vedenalaisen melun lisääntyminen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsingin kirjastot lainaavat roskapusseja ja -pihtejä rantojen siivoojille – tavoitteena putsata 130 kilometriä rantaviivaa

Näitkö äärimmäisen uhanalaisen pyöriäisen? Itämeren ainoasta valaslajista kerätään jälleen havaintoja

Öljyntorjunta Utön edustalla jatkuu ainakin tämän päivän – kaukana merellä kelluvan öljyn ei uskota ehtivän rannikolle